Platba OSSZ po DP - prosím o radu

• (neregistrovaný)

28. 3. 2009 12:20

Dobrý den, přinesl jsem si daňové přiznání a nejsem z toho úplně moudrý, můžete mi prosím poradit?
    01-05/2008 OSVČ hlavní, ale bez příjmu
    06-12/2008 Rodičovská dovolená, bez placení záloh
    V této době jsem podnikal jako na vedlejšák a celkové příjmy dělali 46059,-Kč daň mi účetní spočetla 0. A není mi jasná OSSZ - 6 měsíců hlavní činnost a 6 měs. vedlejší. Na zálohách zaplaceno 7763Kč (01-05/2008) a účetní mi spočetla, že by to sociálka měla celé vracet, což moc nechápu a pak mi na další straně spočetla, že bych měl platit 688Kč zálohy v letošním roce. Myslel jsem, že zálohy se na mne nevztahují. Bohužel mi to moc nevysvětlila. U VZP, tam jí záloha vyšla 130,-Kč, tam vím, že je to dle výdělku. A ještě mám jednu prosbu. V předchozích letech jsem byl vždy ve ztrátě. Vím, že se ztráta dá uplatnit 5 let. Musím předkládat přílohu s vykázanou ztrátou, abych ji mohl příští rok uplatnit, nebo to předkládat nemusím a předĺožím až při následujícím DP? Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2009 14:09

Karin (neregistrovaný)

Re: Platba OSSZ po DP - prosím o radu
      *** Pane Josefe, platba na sociálku je zřejmě vypočtená jako předpoklad pro vedlejší činnost a tudíž po novému je tato stavena podle Vaše přehledu a příjmu z roku 2008. Sociální je nutné platit. Zdravotní pojištění máte opět vypočteno z příjmu. V případě, že budete v mínusu v příštím roce, dá se předpokládat, že Vám zálohy opět vrátí, tak jako tomu bylo letos, neboť jste vlastně zálohy přeplatil. A přílohu o ztrátách se dokladají když uplatňujete ztrátu v DaP... letos jste měl malý příjem, tudíž Vám účetní ztrátu neuplatnila. Bylo by to zbytečné. Nyní tomu trošku rozumíte? Účetní je nejspíš v časovém presu, jako každý z nás nyní, tak nejspíš proto nevysvětlila. Určitě po daních si s Vámi sedne a řeknš co a jak... Hezký víkend.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).