Účetní a daňové odpisy

• (neregistrovaný)

29. 3. 2009 16:16

Dobrý den,
    prosím o radu ohledně odpisů. Bylo toho tady už hodně, ale ....
    Stanovila jsem si účetní odpisy a ty se nerovnají daňovým. Je to tak, že daň jsou větší než účetní. o 75tis. Musím těchto 75tis nějak zaúčtovat jako odložený daň. závazek? Nebo se toto promítne pouze v daňovém přiznání na řádku 150. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2009 17:09

anonym (neregistrovaný)

Re: účetní a daňové odpisy
      Pokud nejste povinni sestavovat účetní závěrku v plném rozsahu (auditované společnosti, ÚJ v konsolidovaném celku), ale vyplňujete výkazy ve zkráceném rozsahu, pak o odložené dani nemusíte účtovat. Rozdíl účetních a daňových odpisů se promítne pouze v DaP.

• 29. 3. 2009 17:14

Sarka (neregistrovaný)

Děkuji za rychlou odpověď. Je to moje první daňové přiznání a tak opravdu zmatkuji. Mohu ještě jeden dotaz?
      Účtuji v pohodě. A tento rozdíl mezi účetními a dańovými odpisy se mi promítl na účtu 551/002 - toto je nová analytika s mínusem. Myslím, že to pohoda zaúčtovala správně, ale raději se ptám. Ještě jednou děkuji a přeji pěknou neděli.

• 29. 3. 2009 18:08

anonym (neregistrovaný)

Já Pohodu neznám, ale pokud máte mít rozdílné účetní (t.j. to, co je v účetnictví na účtu 551) a daňovými, pak nelze o rozdílu účtovat. Zřejmě po tomto zaúčtování se vám účetní a daňové odpisy rovnají a to by nebylo v souladu se směrnicí a vaším odpisovým plánem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).