Re: nárok na MD
Takže budeme předpokládat, že r.2008 máte pojištěnou dobu 245 dnů (8 měsíců). Letos máte doteď dalších 90 dní, tj, celkem 335, takže podmínka je splněna a nárok na PPM vám vznikne.
Co to je MD?
Nárok na volno po narození dítěte ("mateřskou dovolenou") má prostě vždy. Otázka je, co při tom volnu dostane za peníze. Zda PPM, na kterou musí být pojištění min.270 PD před porodem, a nebo rovnou rodičovský příspěvek, u kterého má nárok každá, i studentka po škole.
Předpokládala jsem, že se tazatelka ptá na to, jetli má nárok na PPM, a přitom používá lidový termín MD.
nechci to tu dramatizovat, ale když se porodí, je nárok na omluvenou absenci u zam. vždy, i kdyby tam dělala jen týden. Taže proč by se potom někdo ptal, jestli bude mít nárok.
Ale bude doma s RP a ne s PPM, což rozdíl někdy i mnoho tisíc. Což ale asi nebude případ této tazatelky, když dělala na 5 hodin.
Já s vámi plně souhlasím, jenže už tady byla i tazatelka, která měla PP na dobu určitou a hrozně se divila, že nemá nárok na mateřskou dovolenou, že se jí PP neprodlužuje z důvodu těhoteńství a mateřství. Proto je dobře používat skutečné názvy ne lidovou tvořivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2009 19:45
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na MD, když do zaměstnání jsem nastoupila 2.5.2008 a od 24.3.2009 jsem doma na nemocenské - rzikové těhotenství a netuším, zda se do práce jště vrátím nebo ne. Měla jsem zkrácený pracovní úvazek na 4 hodiny denně a od ledna na 5 hodin denně.
Děkuji za odpvěď