Dohoda o provedení práce

• 30. 3. 2009 16:35

Jsem evidovaná na úřadě práce, můžu současně vykonávat práci ve firmě, s kterou sepíšu smlouvu Dohoda o provedení práce? Nebo jak je to finančně ? Eviduje se tato dohoda? Má firma povinnost tuto dohodu prokazovat FÚ? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 3. 2009 16:40

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Dohoda o provedení práce
      Pro firmu je to normálně mzdové účetnictví, čili musí být přihlášena jako plátce zálohové nebo srážkové daně ze závislé činnosti na ÚP. Na soc. ani zdr. se DOPP nehlásí, protože se z ní pojištění neodvádí. Vy musíte na ÚP nahlásit, že jdete pracovat a předložit jim tu dohodu. Po skončení měsíce si ve firmě vyžádáte potvrzení o výši výdělku za ten měsíc a toto doložíte na ÚP. Můžete si vydělat maximálně 4000 hrubého měsíčně. Pokud ve firmě podepíšete daňové prohlášení, pak Vám bude uplatněna sleva a 4000 hrubého = 4000 čistého.

• 31. 3. 2009 10:10

xyxy

Děkuji. Tak mě napadá otázka, pokud nepodepíšu daňové prohlášení, reigistruje můj příjem ÚP i FÚ?

• 31. 3. 2009 10:43

Líba (neregistrovaný)

ÚP se zajímá o výši vašeho příjmu a daně ho nezajímají. FÚ v případě, že máte příjmy jenom ze zaměstnání o vaší existenci ani neví. Zjistí to až za pár let při kontrole zaměstnavatele. Jestli podepíšete nebo nepodepíšete prohlášení je čistě vaše věc. Pokud nepodepíšete, bude vám srážena srážková daň 15 %, kterou nelze vyúčtovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).