Re: potvrzení o trvání dočasné neschopno
Ano. První je III. díl (s modrým pruhem) - pro zaměstnavatele (DPN do 14.ti dnů) - vyplácí se náhrada mzdy za DPN (až od čtvrtého dne). Pokud je nemoc delší než 14 dní, lékař vystaví IV. díl (s růžovým pruhem) a ten se spolu s žádostí posílá na příslušnou OSSZ.
To vím, III. a IV. díl na neschopence. Ale mně jde o Potvrzení o trvání neschopnosti, které se vystavuje navíc. Jestli toto potvrzení také má být ve dvojím vyhotovení, nebo jen v jednom a ke kterému dni trvání neschopnosti, jestli ke 14. nebo 15..
Aha:-) Tak po 14.-ti dnech, pokud DPN trvá se zároveň se IV. dílem vystavuje Potvrzení o trvání DPN (pro Vás doklad na jehož základě budete proplácet náhradu). Potom se vystavuje až na konci měsíce, pokud DPN trvá (nahrazuje dřívější lístek na peníze).
Potvrzení ke 14. kalend. dni DPN si jako zaměstnavatel necháte - je to doklad, že byl zaměstnanec nemocný 14 dní. A vypočítáte mu díky tomu náhradu za prvních 14 dní dle zákona. Bez prvních 3 dní.
Po uplynutí 14 dní nemoci donese zaměstnanec nemocenku díl IV. a ten se posílá s Žádostí na OSSZ.
A protože byl u nás zaměstnanec nemocen z února do března, donesl povinně ještě další Potvrzení o trvání DPN ke dni 28.2.2009 - tj. Potvrzení po uplynutí prvních 14kal. dní a ten se předá na OSSZ.
Máme stejný postup ?
Takže jen pro upřesnění. Zaměstnanec marodí od 6.3., i nadále, až do dubna. Mám potvrzení, že k 20.3. dosud trvá (takže asi mělo být 19.3. - je to problém?) a pak mám k 31.3., že dosud trvá. Tu první si zaměstnavatel nechá, na základě toho vyplatí náhradu, a tu druhou k 31.3. posílá na OSSZ se 4. dílem a přílohou nebo jak se to jmenuje?
>Ještě mě tak napadá, když omarodí 25.3., musí si
>vyžádat Potvrzení o trvání dočasné neschopnosti k 31.3. ANO
pro
>zaměstnavatele, aby mu mohl udělat náhradu mzdy a pak
>znovu k 7.4. (tj. 14 den neschopnosti)? ANO
pokud nedoloží potvrz. k 31.3., tak ve mzdě za březen bude evidované, ale neplacené a zaplatíte až ve mzdě za duben
ano, asi jsem nedávala pozor (anebo mi to prostě vypadlo z hlavy) Proto také pročítám tyto stránečky (díky za ně) Poprvé přecházíme do druhého čtvtletí a možná bych na to přišla.
A ta poznámečka o mé nevědomosti mi docela zvedla sebevědomí - díky :)
nic si z toho nedělejte, od toho to tu je, aby se různé problémy probraly a toto je nové, takže to ještě není zaběhnutné a chyby by se mohly udělat (nevěřím tomu, že to je hned každému jasné, příp., že to všechny MÚ/všichni MÚ vědí, že budou muset v dubnu - při přechodu nemoci z března vzít nový průměr)
abych pravdu řekla, tak já při školení byla nejprve zaskočena, že se náhrada mzdy bude počítat při přechodu do dalšího čtvrtletí z nového průměru - pak mi to ale došlo (nesmí se plést s nemoc. dávkami)
i když v nemoc. dávkách udělali také pěkný zmatek (ne vždy je RO posledních 12 kal. měsíců - stačí, když někomu přiznají PID,ČID a RO je ode dne přiznání důchodu, i když se v prac. poměru zam-ce vůbec nic nezměnilo, to, že se nezapočítává do vyl. dob neplac. volno apod.)
je to jako příklad v Abecedě MÚ pro r. 2009 - str. 406
a mám to ověřené i na OSSZ, že je to pravda
Zam-ec pracuje ve firmě od r. 2004. Zam-ec byl uznán 15.4.09 ČID. Dne 10.7.09 byl uznán PN. RO je období od 15.4. do 30.6.09.
Jenom mi nikdo nevysvětlil (v knize to také není), jak "rozpočítat" VZ za dny 1.-14.4., když pracoval celý duben. To, že mu byl přiznán ČID, neznamená vždy, že byl v dubnu nemocný.
Také mi to není jasné, proč se to tak bere, ale mám tyto zam-ce, kterým byl v posledním roce přiznán ČID, PID s vykřičníkem napsané v poznámkách, které používám prakticky denně, to abych na to nezapomněla, protože je to nové.
s jednou paní jsem právě takto přiznaný důchod v r. 2008 řešila, bylo to někde ze začátku roku, leden, zač. února? (zkuste se podívat do historie - možná to najdete)
myslím, že jsme se dopátraly toho, že se to vztahuje i na r. 2008
(ona to nějak zjišťovala na své OSSZ)
důležité je, aby to člověk věděl, že je tato změna (a dle mého, ne nepodstatná) - až to bude potřebovat, tak to dostudovat, dohledat, příp. konzultovat s OSSZ
selský ano .. ale co kontrola ?? vždyť to samé bylo vloni s lístkama na peníze .. vystaven 27.3. nemoc trvá k 31.3.,pokud byla malá organizace,správa zaplatila nemoc pouze do 27.3. .. nem.zákon říká lístek ke 14 kal.dni,tak ho taky chci ke 14 .. ať se naučí lékaři počítat :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
31. 3. 2009 8:06
moc prosím o radu, jsem z toho zmatená. Mám vystaveno potvrzení o trvání dočasné neschopnosti k 15. dni trvání neschopnosti. a na druhé straně tohoto lístku čtu, že potvrzení vystavené ke 14. dni slouží pro zaměstnavatele a potvrzení po 14. dni slouží pro OSSZ. Takže to mám mít Potvrzení dvakrát a to jednou ke 14. a jednou k 15. dni???