Re: Soukromé živ.poj.
Já to také vidím jako dvojí odpočet - loni jsem s tím jednu naši zaměstnankyni poslala na FÚ, ať si to rozhodnou oni. Bez nejmenších problémů jí to uznali. Je to bezvadná finta - na začátku si vložím nějaké pojistné, pak každoročně přelévám na novou pojistku, nevložím už nic a stále mám odpočty...
myslím si,že je to trošku jinak,protože v případě vypovězení smlouvy v roce 2007,2008 platí,že si musí zaměstnanec podat daň.přiznání sám a pokud odpočty nezdanitel.částek z tohoto titulu činily v letech 2000 až 2007 více jak 6000 Kč ,musí si vše ,co si v předchozích letech odečetl přiznat podle par.10
myslím si,že je to trošku jinak,protože v případě vypovězení smlouvy v roce 2007,2008 platí,že si musí zaměstnanec podat daň.přiznání sám a pokud odpočty nezdanitel.částek z tohoto titulu činily v letech 2000 až 2007 více jak 6000 Kč ,musí si vše ,co si v předchozích letech odečetl přiznat podle par.10
Když zaměstnanec přinesl potvrzení,musím zkontrolovat ke které smlouvě je vystaveno,jestliže mám potvrzení k jiné smlouvě( nové),pokud nepřinesl potvrzení na starou smlouvu,je téměř jisté že je zrušená a v tomto případě nesmím RZ za zaměstnance udělat.musí si podat RZ sám na FÚ
Pokud peníze byly převedeny na novou smlouvu (nepřišly zaměstnanci na účet přímo), nic se nedodaňuje, nevznikl žádný příjem (dle paní z kontrolního FÚ). Jinak si myslím, že není starost mzdové účetní zjišťovat, zda má zaměstnanec novou smlouvu a neměl by něco dodanit. Já už po tom raději nepátrám, pokud o RZ v Prohlášení požádá, dodá doklady, které chce uplatnit, tak to RZ prostě provedu. Pokud měl podat přiznání sám, je to jeho problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Pracující důchodci často přehlížejí novou slevu. Mohou přijít o peníze
Mýtus o starobním důchodu: Má vysokoškolský titul vliv na výši penze?
Jak uplatnit slevu na pojistném v novém hlášení? Sociálka nabízí návod
Rodinný byznys, který chce „normální“ lidi naučit žít déle a zdravěji
Přijdou vám některé stávající daně bizarní? V minulosti se danily krby, okna i vousy
Sociálka znovu opravuje JMHZ, tentokrát snad už odstranila „vážné nedostatky“
31. 3. 2009 8:13
Zaměstnanec chce uplatnit odpočet částky zaplacené na SŽP od základu daně. Je to nová smlouva, která vznikla převodem částky zaplacené na SŽP v minulých letech ze staré smlouvy.V minulých letech uplatňoval z této staré smlouvy odpočet částek od základu daně. Částka zaplacená v roce 2008 je tedy převod ze starého pojištění. Můžu mu tuto částku v RZ odečíst od základu daně? Nebude to jakoby dvojí odpočet?