Občanské sdružení

• (neregistrovaný)

1. 4. 2009 7:41

Prosím o informaci, zda dobrovolné vstupné (na koncertech, které organizuje občanské sdružení) je zdanitelným příjmem. Myslím, že je nutné tyto příjmy vést DE v kolonce "zdanitelný příjem" ale tyto příjmy jsou nakonec osvobozeny od daně (totéž se týká členských příspěvků). Uvažuju správně ? Děkuji. K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 4. 2009 9:36

Magda1 (neregistrovaný)

Re: Občanské sdružení
      Já si myslím, že dobrovolné vstupné ( my máme vstupné z fotbalových zápasů ) je zdanitelný příjem. Objeví se mně dále v řádku č. 200. Já je vedu v daň. evidenci - zdanitelné příjmy - prodej výrobků a služeb. Někdo uvádí vstupné jako nezdanitelný příjem . Členské příspěvky jsou od daně osvobozeny a uvádějí se v řádku č. 110 DP.
      Nevím, ale jestli je to správně, jsem z toho zmatená. My máme jako hlavní činnost provoz sportovních zařízení. Nevím, jestli to máte jako hospodářskou činnost nebo hlavní činnost. Podívejte se ještě na stránky neziskovky.cz.-fórum. Do jaké kolonky dáváte, prosím Vás, výdaje z hlavní činnosti ? ( poštovné, nákup materiálu, kancel. potřeb, energie atd. ? ). Děkuji

• 1. 4. 2009 11:06

Mimi (neregistrovaný)

Ve vašem případě je dobrovolné vstupné zdanitelný příjem ať je z hlavní či hospodářské činnosti.Směšujete pojem - osvobozeny od daně... Správně vám Magda odpovídá,že tento příjem se objeví na ř.200.Vy akorát jako nezisk.organizace máte nárok na daňovou úlevu a tak daň nebudete platit (to je to vaše-osvobozen od daně...:-) ). Členské příspěvky naproti tomu jsou vážně od daně osvobozeny a jako takové proto vyloučeny z příjmu na ř. 110, jak uvádí Magda.

• 1. 4. 2009 11:58

Magda1 (neregistrovaný)

Nemám jasno v tom, jestli jde v případě fotbalových utkání o dobrovolné vstupné. Kdo nezaplatí, nemůže jít na fotbal. Je stanovena cena jedné vstupenky. Náklady na utkání jsou v nákladech hlavní činnosti. Myslím si, že se jedná o hlavní činnost. Daňovou úlevu z minulých dvou let bych chtěla použít právě na odměny pro rozhodčí. Dělám to poprvé a jsem vděčná za každou radu.

• 1. 4. 2009 14:14

MiMi (neregistrovaný)

Jde o to, zda ta akce - fotbal.utkání je nakonec zisková či nezisková... Pokud převýší vstupné náklady na pořádání tohoto utkání, tak se vám akce přestává řadit mezi neziskovou činnost a ten příjem je v tu chvíli součástí základu daně... Rozpustit daň.úlevu na odměny pro rozhodčí můžete opět za předpokladu, že je utkání neziskové a bacha-musíte použít jen tolik úlevy, aby se právě akce nestala ziskovou..., takže případně používat tuto daň.úlevu postupně v rpůběhu roku

• 1. 4. 2009 17:32

Magda1 (neregistrovaný)

Budu si muset tedy projít každý odehraný zápas a napsat následovně:
      vstupné + 800,- Kč, rozhodčí - 600,- Kč, cestovné -100,- Kč a zjistit zda byl ziskový či ne. Pokud byl, nemůžu samozřejmě uplatnit tu daňovou úlevu na odměny pro rozhodčí. Jestli byl ziskový, vstupné je zdanitelný příjem a mohla jsem i náklady na rozhodčí a cestovné pro ně
      zahrnout do odečitatelných výdajů. Což jsem neudělala za rok 2008.
      Chápu to správně? Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).