Re: nechci uplatnit DPH u auta
>>Dobrý den, jestliže teď koupím auto, vložím do
>>majetku
>>a nechci uplatnit DPH ( jsem OSVČ a auto používám
>>pouze z 1/3 pro podnikání a administrativa s DPH se mi
>>zdá
>>příliš náročná ), mohu do majetku auto zařadit včetně
>>DPH?
>>A následně při prodeji mohu opět bez DPH prodat?
>>Podle
>>jakého § ?
>>Děkuji
>>
> Obecně platí, že uplatnění odpočtu DPH u ČEHOKOLIV je
>jen vaším právem, nikoliv povinností. Nejste povinen
>uplatnit odpočet dph u nově pořízeného auta ani u
>nového počítače, u zboží, u čehokoliv.
Nepíšete zda jste plátcem DPH.Pokud jste plátcem nemusíte si DPH uplatnit, ale při prodeji jste povinen DPH odvést.Pokud nejste plátcem nemůžete si DPH uplatnit,ani při prodeji odvést.
Ano, jsem plátce DPH. Při pořízení mi je jasné, že mě nikdo nemůže do uplatnění nutit. Ale při prodeji?
Dočetl jsem se, že při vyřazení do os.užívání, (jestliže sjem si při pořízení neuplatnil DPH) nemusím DPH odvádět.
Ale nevím jak s případným prodejem auta.
To by bylo lepší, pokud bych si auto chtěl nechat. Jestliže plánuji po 5 létech prodej, je lepší vložit.
Ale technicky - můžu vůbec vložit auto do majetku ve výši 1/3 ?
( celková hodnota 600tis, tedy vstupní cena pro odpis 200tis)
a pokud si tedy DPH uplatním, tak zase pouze 1/3 ( tedy 38tis) a při prodeji odvedu DPH zase z 1/3 prodejní ceny ( např. prodej za 210tis, do příjmu dám 70tis,- a DPH odvedu 13.300,-)?
Zkuste počítat odpis z 200tis ročně cca 40 tis do nákladů, nějáke pojistky, servisy atd.. 1/3 cca 10 tisíc ročně. Průměrně dostanete do nákladů za auto za rok asi 50 000Kč (doufám že nemáte paušál, to už bych o vložení do majetku neuvažovala vůbec).
Pokud napíšete cca 13 000 km ujeto služebně, tak máte v nákladech 13* 3,90= 50 700 + projeté PHM. Nemusíte složitě vykazovat knihy jízd, auto můžete kdykoliv (po roce) prodat, aniž by jste platil daň z příjmu a DPH.
Dělám to tak s autem již mnoho let a podle starých let vám, že služebně asi 1/3. Měl jsem na to i kontrolu a OK. Ale to nebylo auto s DPH. Těch kilometru najezdím ročně velmi málo a tak aby se mi výdaje přes náhrady srovnaly, musel bych připisovat km, jinak je to pro mne nevýhodné :-(
Každopádně díky za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 4. 2009 20:43
Dobrý den, jestliže teď koupím auto, vložím do majetku a nechci uplatnit DPH ( jsem OSVČ a auto používám pouze z 1/3 pro podnikání a administrativa s DPH se mi zdá příliš náročná ), mohu do majetku auto zařadit včetně DPH?
A následně při prodeji mohu opět bez DPH prodat? Podle jakého § ?
Děkuji