Vratka daně a zdrav. pojištění

• (neregistrovaný)

2. 4. 2009 6:49

Kolegové, prosím, poraďte:
    bývalému zaměstnanci, který skončil PP 12.12.2008 dělám roční zúčtování, takže do mzdového formuláře (STEREO) zadám jenom přeplatek daně z min. roku, ale program automaticky spočítá 4,5% zdrav. pojištění a do čisté mzdy je odečte (nelze ručně zrušit).Je to tak správně? Musíme srážet a odvádět ZP i z vratky daně? Samozřejmě není u naší firmy přihlášený k platbám ZP. Ještě jsem se s tím nesetkala. Co s tím? Díky za pomoc!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 4. 2009 7:40

Eva M.

Re: Vratka daně a zdrav. pojištění
      Předpokládám, že píšete o Stereu od firmy Ježek software?
      Do KTERÉHO políčka mzdového formuláře zadáváte ten přeplatek? Jak je to políčko přesně nazvané?

• 2. 4. 2009 8:21

magdar (neregistrovaný)

je to úplně poslední políčko ve mzd. formuláři (STEREO od Ježka). Formulář jsem vyplnila tak, že jsem vynulovala veškeré hodiny, co mi program nabídl, hrubá mzda 0 a až na konci v políčku "Přeplatek daně z minulého roku" jsem zadala částku přeplatku daně. Do výpočtu čisté mzdy mi program odečetl 360 Kč zdrav. pojištění.

• 2. 4. 2009 8:26

Eva M.

Program to tedy asi bere tak, že za každého je nutno odvádět povinně zdravotní pojištění v minimální výši, proto jej tam dopočítává. Tomu se lze vyhnout zadáním jiné KATEGORIE pro zaměstnance, viz číselníky pro mzdy.

• 2. 4. 2009 8:40

magdar (neregistrovaný)

Díky za radu, zkusila jsem zadat "příležitostné zaměstnání", kde se neodvádí SP a ZP a prošlo to. Doufám, že to nezpůsobí nějaké další zmatky ve mzdách a přehledech, nicméně mockrát děkuji za ochotu a rychlost, s jakou jste se ozvala. Ještě mám další problémy, kdybyste byla tak hodná a mrkla ještě na můj další dotaz ohledeně snížení hodinových úvazků a pracovních smluv,děkuji

• 2. 4. 2009 10:57

Eva M.

Paní kolegyně, mzdy dělám spíš jen okrajově a k vašemu dalšímu dotazu se proto raději nebudu vyjadřovat, protože si nejsem 100% jistá. Pokud jde o tento dotaz, snažila jsem se spíš pochopit logiku, s níž pracuje program, a vyhovět mu tak. Předpokládám, že ta nově zadaná kategorie je u zaměstnance POUZE v tom měsíci, kdy jste mu vracela ten doplatek a že v předchozích měsíchích je v archivu mezd pořád ta původní kategorie. Pak by to (snad?) mělo být v pořádku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).