Re: na jakou rd mám nárok?
Variantu rod. příspěvku si může vybrat, kdo má nárok na mateřské dávky (a aby si mohl vybrat dvouletou variantu, musí navíc dosáhnout určité výše vyměřovacího základu, tj. musí mít výdělek v určítě výši). Pokud nevznikne nárok na mateřské dávky, není ani nárok na výběr varianty a rovnou náleží varianta čtyřletá. Aby Vám vznikl nárok na mateřské dávky, musela byste nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před datem porodu a mít zaměstnavatele nebo nastupovat na MD v ochranné lhůtě po skončení prac. poměru. Do těchto dů pojištění se počítá doba zaměstnání, doba evidence na ÚP, doba pobírání nemocenské po skončení prac. poměr atd. Také tam dají započítat dny studia, ale pouze pokud bylo studium řádně ukončeno (tj. státnicemi), což není Váš případ. Pokud ale manžel pracuje a má nárok na nemocenskou, vznikne i jemu právo na výběr varianty pobírání ro. příspěvku, takže byste si o něj nemusela žádat Vy, ale on. Vy byste byla s dítětem doma a on by normálně dál chodil do práce a rod. příspěvek by byl vyplácen jemu.
Re: na jakou rd mám nárok?
Děkuju, chtěla bych se tedy zeptat jestli takové právo vzniká i parterce, když žije v registrovaném partnerství?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2009 9:06
Dobrý den,
chtěla bych se informovat o rodičovské dovolené, do dnešní doby jsem byla studentkou vysoké školy, kterou jsem předčasně ukončila, na VŠ jsem vedena do 13.4 od této doby pokud nenajdu práci musím nastoupit na úřad práce. Chtěla bych se zeptat jakou variantu rodičovské dovolené bych si mohla vybrat, ráda bych 3 letou variantu, ale přesně nevím co bych musela splňovat abych na ni měla nárok, jestli se dá např. škola počítat, abych měla nárok na tu 3 letou variantu a kolik dní bych musela odpracovat abych mohla tuto rodičovskou dovolenou dostat.
Děkuji za odpověď