Re: Datum vystavení PN
měla jsem něco podobného.PN vystavena 6.3.2009 neschopen od 9.3.2009.Řešila jsem na OSSZ,tam mi řekli,že to mám vrátit zam-ci,aby lékař opravil,že toto nelze.Zaměstnanec mi neschopenku vrátil neopravenou s tím,že setra od lékaře to také konzultovala na OSSZ(stejné jako já) a tam jí řekli,že to tak být může,tak jsem to na příslušnou OSSZ poslala a zatím se mi nikdo neozval tak to asi bude dobře?
ano,to je správné.. mám takové tři neschopenky,kdy byla směna odpracovaná,odpoledne šel k lékaři,vystavel PN toho dne a nemocný je až od následujícího .. to je vpořádku .. ale vystavit ji 6.3 s tím,že bude od 9.3. nemocný,na to mi řekli na OSSZ,že to nelze ..
tak to je opravdu divné a lékař by to měl přepsat, protože on je nemocný, tak nemůže mít dovolenou
on měl pracovat, jestli to chápu dobře v pá, so, ne, ale vzal si dovolenou, tak měl jít k lékaři až v pondělí, s tím, že v pondělí je vystavená a od pondělí
mít vystavenou dopředu neschopenku, nechodit ale v té "proluce" do práce a čerpat dovolenou, tak to jsem (naštěstí) ještě řešit nemusela, ale určitě to není obvyklý způsob napsání neschopenky
jsem zvědav, co na to ostatní napíší
Bohužel - dle nového zákona dočasná pracovní neschopnost začíná dnem, v němž ji ošetující lékař zjistil, nikoli dopředu. Správně by PN měla být datum vystavení 5.3., neschopen od 5.3., ale jestli odpracoval celou směnu, začínáte počítat dny až od následujícího dne. Lékař správně nesmí napsat datum neschopen od až následujícím dnem. § 57 nového zákona
je to celé nelogické - šel tedy v pátek k lékaři, na pátek, sobotu a neděli (pochopila jsem, že v tyto dny běžně pracuje), měl zam-ec v zaměstnání odsouhlasenou dovolenou, takže pravděpodobně nebyl doma, měl naplánované soukromé aktivity
takže šel v pátek k lékaři, ten ho uznal PN, ale napsal mu to od pondělí a teď jestli se to bude muset počítat od pátku, tak se mu zruší dovolená (zam-tel nemohl provést kontrolu (o víkendu), ač by třeba chtěl, protože byl neschopný od pondělí - a teď mu to zpětně napíší od pátku?)
vždyť ten celý systém, co je teď odsouhlasený, je na hlavu postavený
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2009 10:16
Řeším problém s vystavenou PN.
PN je vystavena 5.3.2009, ale neschopen od 6.3.2009 lze tuto PN uznat?