Re: Mám nárok na odstupné?
§ 52 a) ZP - ruší se zaměstnavetel, nárok na 3x prům.výd. odstupné, výpověď dva měsíce, lze sjednat i dohodu se stejným odstupným- nárok ze zákona
Jestli chce,abyste pracovala dále na DPČ, záleží na Vás, jestli na to přistoupíte,protože přijdete o odstupné, pokud nastoupíte hned, dále asi těžko ski vyděláte tolik, co v PP, těžko radit.
Dneska kam jeden koukne, všude-není práce, snižovat, propouštět, krátit mzdy, vyhodit, neplatit - to jsme to dopracovali.
Hlavně že v TN samé audiny, mercedesy a nevím co ještě, v každém jeden panák s ochrankou-hrůza.
Moc tomu nerozumím, myslela jsem samozřejmě DPČ, ale zajímá mě jestli to odstupné dostanu,když nepodepíšu smlouvu....myslím si že semnou zahýbe jako to dělá spoustu podnikatelů...jen aby nemuseli platit....Ale nedám se jen tak....
>>>>
>>>>§ 52 a) ZP - ruší se zaměstnavetel, nárok na 3x
>>>>prům.výd. odstupné, výpověď dva měsíce, lze sjednat i
>>>>dohodu
>>>>se stejným odstupným- nárok ze zákona
>>>>Jestli chce,abyste pracovala dále na DPČ, záleží na
>>>>Vás, jestli na to přistoupíte,protože přijdete o
>>>>odstupné, pokud nastoupíte hned, dále asi těžko ski
>>>>vyděláte
>>>>tolik, co v PP, těžko radit.
>>>>Dneska kam jeden koukne, všude-není práce, snižovat,
>>>>propouštět, krátit mzdy, vyhodit, neplatit - to jsme
>>>>to
>>>>dopracovali.
>>>>Hlavně že v TN samé audiny, mercedesy a nevím co
>>>>ještě, v každém jeden panák s ochrankou-hrůza.
>>>
>>>Teď je zaměstnaná u SRO a pak by byla OSVČ, to není
>>>stejný zaměstnavatel, takže o odstupné nepřijde.
>>
>>Já tam tedy nikde nevidím informaci, že by měla
>>pracovat jako OSVČ.
>
>já též ne, protože"dohodu o provedení činnosti čistě
>pod podnikatelem samotným." jsem považobval za špatně
>nazvanou DPČ, tak nevím, co tím autorka myslela.
>Moc tomu nerozumím, myslela jsem samozřejmě DPČ, ale
>zajímá mě jestli to odstupné dostanu,když nepodepíšu
>smlouvu....myslím si že semnou zahýbe jako to dělá
>spoustu podnikatelů...jen aby nemuseli platit....Ale nedám
>se jen tak....
>>>>>
na odstupné máte nárok ze zákona, nedejte se, ať platí, ale pokud podepíšete DPČ, nedá Vám nic nebo ho musíte vrátit-poměrnou část.Pro Vás výhodnější trvat na odstupném.
>>>>>§ 52 a) ZP - ruší se zaměstnavetel, nárok na 3x
>>>>>prům.výd. odstupné, výpověď dva měsíce, lze sjednat i
>>>>>dohodu
>>>>>se stejným odstupným- nárok ze zákona
>>>>>Jestli chce,abyste pracovala dále na DPČ, záleží na
>>>>>Vás, jestli na to přistoupíte,protože přijdete o
>>>>>odstupné, pokud nastoupíte hned, dále asi těžko ski
>>>>>vyděláte
>>>>>tolik, co v PP, těžko radit.
>>>>>Dneska kam jeden koukne, všude-není práce, snižovat,
>>>>>propouštět, krátit mzdy, vyhodit, neplatit - to jsme
>>>>>to
>>>>>dopracovali.
>>>>>Hlavně že v TN samé audiny, mercedesy a nevím co
>>>>>ještě, v každém jeden panák s ochrankou-hrůza.
>>>>
>>>>Teď je zaměstnaná u SRO a pak by byla OSVČ, to není
>>>>stejný zaměstnavatel, takže o odstupné nepřijde.
>>>
>>>Já tam tedy nikde nevidím informaci, že by měla
>>>pracovat jako OSVČ.
>>
>>já též ne, protože"dohodu o provedení činnosti čistě
>>pod podnikatelem samotným." jsem považobval za špatně
>>nazvanou DPČ, tak nevím, co tím autorka myslela.
Pracovní poměr by Janině skončil v jiné firmě, než by pak byla zaměstnaná na DPČ, takže odstupné by vracet nemusela (nenastupovala by zpět do stejné firmy). Musíte se rozhodnout, zda raději budete dál pracovat a vydělávat na DPČ (ovšem nevím, s jakým výdělkem) nebo si počkat, až Vám dá výpověď s nárokem na odstupné a pak pro něj nepracovat (protože je možné, že když budete trvat na odstupném, tak s Vámi DPČ neuzavře). Možná se Vám ale podaří obojí, tzn. odstupné i DPČ, to já nevím. A ještě jedna věc - to, že zákon nařizovuje odstupné ještě neznamená, že ho bývalý zaměstnanec vždycky dostane. Když firma nemá peníze ani majetek... Je možnost nevyplacené mzdy žádat od ÚP (do určité výše), ale musí být splněné určité termíny a být podaný návrh na konkurs.
>>>>>Moc tomu nerozumím, myslela jsem samozřejmě DPČ, ale
>>>>>zajímá mě jestli to odstupné dostanu,když nepodepíšu
>>>>>smlouvu....myslím si že semnou zahýbe jako to dělá
>>>>>spoustu podnikatelů...jen aby nemuseli platit....Ale
>>>>>nedám
>>>>>se jen tak....
>>>>>>>>>
>>>>na odstupné máte nárok ze zákona, nedejte se, ať
>>>>platí, ale pokud podepíšete DPČ, nedá Vám nic nebo ho
>>>>musíte vrátit-poměrnou část.Pro Vás výhodnější trvat
>>>>na
>>>>odstupném.
>>>
>>>Pracovní poměr by Janině skončil v jiné firmě, než by
>>>pak byla zaměstnaná na DPČ, takže odstupné by vracet
>>>nemusela (nenastupovala by zpět do stejné firmy).
JOJO, beru zpět, já blbec přehlídl, že se ruší-stávající- a že by tedy šla k podnikateli jako k jinému subjektu.Už mi z toho vedra asi kape na karbit.
>>>Musíte se rozhodnout, zda raději budete dál pracovat
>>>a
>>>vydělávat na DPČ (ovšem nevím, s jakým výdělkem) nebo
>>>si
>>>počkat, až Vám dá výpověď s nárokem na odstupné a pak
>>>pro něj nepracovat (protože je možné, že když budete
>>>trvat na odstupném, tak s Vámi DPČ neuzavře). Možná
>>>se
>>>Vám ale podaří obojí, tzn. odstupné i DPČ, to já
>>>nevím.
>>>A ještě jedna věc - to, že zákon nařizovuje odstupné
>>>ještě neznamená, že ho bývalý zaměstnanec vždycky
>>>dostane. Když firma nemá peníze ani majetek... Je
>>>možnost
>>>nevyplacené mzdy žádat od ÚP (do určité výše), ale
>>>musí
>>>být splněné určité termíny a být podaný návrh na
>>>konkurs.
>>
>>Neskrývá náhodou ta nabídka DPČ v sobě tu možnost,
>>nevyplatit odstupné? Zrušit dohodu může do 15 dnů a
>>bez
>>nároku na odstupné.Ale třeba podezírám zaměstnavatele
>>zbytečně.
>
>I to může být pravda. To si musí paní rozmyslet.
Ano Pájo tak jsem to myslela, ten dotyčný podnikatel podniká ještě v něčem. Co zatím vím, tak mi vyřizuje dohodu abych mohla dopracovat v jejich firmě. Tam jsou nějaké zákony - že musím být v té firmě rok abych mohla dostat podporu od pracáku,ale já se právě obávám,že mi do výpovědi napíše něco takového aby mi to odstupné nenáleželo...nebudu smlouvu podepisovat...ale jak mám tedy jednat dále?
>JOJO, beru zpět, já blbec přehlídl, že se
>ruší-stávající- a že by tedy šla k podnikateli jako k jinému
>subjektu.Už mi z toho vedra asi kape na karbit.
>>>>Musíte se rozhodnout, zda raději budete dál pracovat
>>>>a
>>>>vydělávat na DPČ (ovšem nevím, s jakým výdělkem) nebo
>>>>si
>>>>počkat, až Vám dá výpověď s nárokem na odstupné a pak
>>>>pro něj nepracovat (protože je možné, že když budete
>>>>trvat na odstupném, tak s Vámi DPČ neuzavře). Možná
>>>>se
>>>>Vám ale podaří obojí, tzn. odstupné i DPČ, to já
>>>>nevím.
>>>>A ještě jedna věc - to, že zákon nařizovuje odstupné
>>>>ještě neznamená, že ho bývalý zaměstnanec vždycky
>>>>dostane. Když firma nemá peníze ani majetek... Je
>>>>možnost
>>>>nevyplacené mzdy žádat od ÚP (do určité výše), ale
>>>>musí
>>>>být splněné určité termíny a být podaný návrh na
>>>>konkurs.
>>>
>>>Neskrývá náhodou ta nabídka DPČ v sobě tu možnost,
>>>nevyplatit odstupné? Zrušit dohodu může do 15 dnů a
>>>bez
>>>nároku na odstupné.Ale třeba podezírám zaměstnavatele
>>>zbytečně.
>>
>>I to může být pravda. To si musí paní rozmyslet.
Podívejte se, jestliže se ruší Váš zaměstnavatel, máte nárok na odstupné z důvodu § 52 a). Jestli uzavřete dohodu s odstupným z tohoto důvodu nebo počkáte na výpověď, je Vaše rozhodnutí,ale nárok je ze zákona. Pokud Vám v jiné své firmě nabízí DPČ, nemá to se souč. zaměstnáním nic společného, je to jeho dobrá vůle. Pokud by uzavření DPČ v jiné firmě podmiňoval ukončením Vašeho PP bez odstupného,byl by to z jeho strany podraz na Vás,aby se výplatě odstupného vyhnul.
S tou podporou to je tak, že musíte mít za poslední 3 roky před zařazením do evidence ÚP odpracováno 12 měsíců. Nemusí to být v jednom zaměstnání, ale musí to být zaměstnání, kde se odvádí sociální pojištění. Ovšem výše podpory se vypočítává podle posledního zaměstnání, takže pokud byste nastoupila na DPČ a on by s vámi třeba za měsíc skončil, podpora by se vypočítávala podle toho příjmu z DPČ.
Je to tak, jak píše Líba i Pája, akorát, Pájo, nesouhlasím s Vaší poslední větou o tom podrazu. Každý podnikatel přece chce ušetřit, na tom není nic nezákonného, a i když pokud zákon nařizuje vyplacení odstupného při dání výpovědi z důvodů ... nebo dohodě z důvodů..., tak to neznamená, že se on dopouští podrazu, když navrhne něco jiného. On jí klidně může navrhnout, že ji zaměstná ve druhé firmě, když ona přistoupí na jeho návrh, aby v té první firmě skončila (tzn. bez uvedení příslušných důvodů). A je na ní,k aby to uvážila a řiekla si "radši budu dál u něj pracovat a mít práci dlouhodoběji než dostat 3 měsíce odstupného a pak výdělek mít nebudu". Musí ovšem zvážit to, že půjde jen o DPČ a jaká z toho plynou rizika, protože se může stát, on fakt dohodu pak vypoví a nebude mít nic. Ale z jeho strany je to prostě návrh, na který ona může, ale nemusí přistoupit.
To sice chápu, ale Jiřko od ledna pro klienty-podnikatele nedělám pomalu nic jiného, než vymýšlím, jak jejich vymyšlené podrazy,jak se zbavit zaměstnanců bez placení čehokoliv(oni platí, tak si poručí, co chtějí), dostat do zákonné podoby a vyhovět, takže bohužel trošku vím, proč to tak nazývám.
Bylo i několik případů opačných, kdy jsem pomáhal zaměstnancům, jak se podrazům bránit( pochopitelně, že od jiných zaměstnavatelů, abych nešel proti svému klientovi).
Dpba je složitá a každý si ji řeší podle svých znalostí, možností a někdy i trochu svědomí.
.
Můj pohled na věc je tento: zákonem nařízené odstupné bych zcela zrušila. Ať si každý smluví co chce, pokud se zaměstnanci podaří smluvit si s budoucím zaměstnavatelem odstupné, má ho mít. Jinak by měla platit nějaká výpovědní doba, aby člověk neskončil ze dne na den a byl nějakou dobu výpovědí předem informován, že mu prac. poměr skončí a hotovo. Pokud se mu nepodaří ve výpovědní době najít novou práci, máme tu záchrannou sociální síť. Kdyby nebylo zákonem nařízeného odstupného a navíc by zaměstnavatel mohl vypovědět smlouvu jak by potřeboval (stejně jako to může udělat zaměstnanec), bylo by vše mnohem jasnější a přímější a bez nějakých tzv. podrazů. Seženu zakázky - nabídnu zaměstnání, kdo má zájem a dohodneme se - sepíšeme smlouvu. Ztratím zakázky - bohužel musím smlouvy vypovědět. A naopak - zaměstnanec má výhodnější nabídku, nechce už u mě pracovat? Vypoví smlouvu. A tak to má být. Je to jasné, přímé, bez obav lze nabrat na práci lidi, protože vím, že když se přestane dařit, bez jakýchkoli sankcí v podobě odstupného lze smlouvy vypovědět, jako lze vypovědět smlouvy kdekoli v jiných vztazích. Živnostníkovi, když někdo nezadá zakázku nebo vypoví další smlouvu na zakázkách, taky nikdo nedá odstupné. A ten živnostník je třeba zároveň zaměstnavatelem, kterému zákon nařizuje zaměstnancům odstupné vyplatit. Proč? Ten zaměstnanec je snad na tom hůř než ten podnikatel? Proč má být zaměstnanec tak zvýhodňovaný, když je to stejný člověk jako ten podnikatel. Já se zákonem naporučeným odstupným zásadně nesouhlasím. A taky nesouhlasím s postihováním nějakého tzv. švarcsystému. Ať si každý (a to sajk podnikatel tak uchazeč o práci) rozhodne, zda chce mít s druhou stranou raději zaměstnaneckou smlouvu (která by měla své výhody a nevýhody pro obě strany) nebo zda se dohodnou na spolupráci formou kooperace (která také má své výhody a nevýhody z pohledu obou stran). A až se dohodnou, jakým způsobem spolu budou spolupracovat, to si spolu smluví.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2009 15:02
Dobrý den, prosím Vás chci se zeptat, ruší se naše malá firma s.r.o., firma má pouze dva zaměstnance. Momentálně mám smlouvu na neurčito. Jedná se mi o to,že majitel firmy mi chce nabídnout dohodu o provedení činnosti čistě pod podnikatelem samotným. Já bych byla, ale pro odstupné,protože podle zákona by mi mělo náležet. Jen nevím jestli neexistují nějaké kličky kolem téhle záležitosti. Jaké jsou tedy pravidla pro získání odstupného? Jakožto výpověď ze strany zaměstnavatele při rušení firmy. Prosím poraďte.
Mockrát děkuji, S pozdravem