Re: Práce přesčas
V souladu se zákonem je to, že Vám může nařídit přesčas max. 8 h týdně až do 150 h za rok (dalších 266 h přesčasů už jen s oboustrannou dohodou). Příplatek (nejméně 10% z hodinového průměru za každou hodinu odpracovanou o víkendu) náleží vždy, ať už si pak vyberete náhradní volno nebo dostanete zaplacený přesčasový příplatek. Přednost má proplacení přesčasového příplatku (tj. 25%). Vybrání náhradního volna (místo přesčasového příplatku) jen když se na tom domluvíte, nařídit to nemůže.
Re: Přesčas v pracovní smlouvě - Pájo!
Vendulo, Ty mě zkoušíš, ale já se taky musím něčím živit,TyTyTy.
§33/3, /2,3
Komentář k § 73
Zaměstnavatel může odvolat z vedoucího pracovního místa jen zaměstnance, s nímž byla sjednána odvolatelnost podle § 73 ZP. (U zaměstnanců zaměstnavatelů, kteří jsou uvedeni v § 33 se odvolatelnost nesjednává, ti musí být na vedoucí místa jmenováni.)
Zaměstnavatel si tedy musí nejdříve odpovědět na otázku, zda se jedná o zaměstnance zastávající vedoucí pracovní místa, s nimiž může být sjednána odvolatelnost.
ZP umožňuje, aby byla sjednána tzv. odvolatelnost vedoucích zaměstnanců. S těmito zaměstnanci může být dohodnuta možnost odvolání z pracovního místa, jeli zároveň dohodnuto, že se vedoucí zaměstnanec může tohoto místa vzdát. Znamená to, že tito zaměstnanci budou mít pracovní smlouvu, v níž může být tato odvolatelnost sjednána.
Tato odvolatelnost nemůže však být sjednána s každým zaměstnancem, ale může to být pouze vedoucí zaměstnanec. Jejich okruh je uveden v § 73 odstavec 3 ZP.
? Příklad
Jaký je postup při sjednávání odvolatelnosti a odvolání z místa u nejtypičtější obchodní společnosti, u s.r.o.
Za tuto společnost jedná jednatel, který je statutárním orgánem. Znamená to, že těmito vedoucími místy jsou
– místa vedoucích zaměstnanců v přímé řídící působnosti jednatele bez ohledu na to, zda řídí další vedoucí zaměstnance,
– další pracovní místa, která jsou o „stupínek“ níže, pokud tito zaměstnanci řídí další vedoucí.
ale dyk Ty píšeš, že máš jen klasickou PS, bez žádných ujednání o odvolatelnosti z místa, tak snad nesplňuješ ty parametry pro vedoucího dle těch přiblblejch ust. ZP, navíc to ujednání o přesčasech musí být jasně uvedeno, počet hodin, na který se to vzahuje,max. do 150 ti za rok a navýšení mzdy musí odpovídat min. tomu, jako kdyby se vyplácely příplatky.
Jmenování ani nic o odvolání ve smlouvě nemám, uvedli tam,že k případné práci přesčas ve výši 150 hodin ročně bylo přihlédnuto při stanovení výše mzdy. ..Ale ted jsem to uhádala aspon tak, že sice nezaplatíá přesčasy, ale vyplatí mimořádnou prémii ve stejné výši. Ale je to hrozný,co se děje....dobrou noc všem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 4. 2009 18:28
Dobrý den, mám dotaz který se týká přesčasové práce.Náš zaměstnavatel nám dnes oznámil že každému zaměstnaci nařizuje 7 hodin přesčasu týdně.Jsme vícesměnný provoz takže na přesčas musíme jit v sobotu.Hodiny nám buď budou proplaceny v květnu se všemi příplatky.To celkem chápeme.V případě že firma nebude mít dostatek zakázek nařídí nám volno a sebere hodiny z přesčasůa mi tudíž nedostaneme žádné příplatky za soboty.Je toto v souladu se zákoníkem práce.Děkuji za odpověď?