Re: Co do výše obratu pro registraci k D
Ze školení:
Do obratu se od 1.1.2009 zahrnují úplaty, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění s místem plnění v tuzemsku (do konce r. 2008 to byly celosvětové příjmy) zahrnující §6 odst.2, tj.
- zdanitelná plnění
- plnění osvobozená s nárokem na odpočet daně
- plnění osvobozená od daně bez nároku a odpočet daně podle §54-56, nejsou-li doplňkovou či příležitostnou činností - a právě zde byste měl najít svůj nájem, který předpokládám je pravidelnou činností, tj. spadá do obratu.
Do konce r. 2008 se nepočítalo z úplat (tj. přijatých peněz), ale z příjmů či výnosů (tj. okamžikem uskutečnitelného plnění na faktuře - vydání atd.).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2009 8:57
Prosím o pomoc. Mám živnost s ročním obratem cca 0,55 mil. Kč. Rovněž jsem spoluvlastníkem nemovitostí - domů, které nám spravuje realitní firma (vyúčtování jednou ročně společné pro všecky vlastníky, samozřejmě bez jakéhokoliv rozpisu DPH, neboť žádný z mnoha vlastníků není plátcem). Můj podíl na vybraných nájmech činí cca 0,5 mil. Pokud by se tyto dvě (dle mého samostatné) účetní jednotky sčtaly, překročil jsem obrat 1 mil už v prosinci 2007. Podotýkám, že domy přímo nespravuji (ani žádný jiný z vlastníků ) a reálný příjem na osobní účet je mnohonásobně nižší, než obrat. Hrozí mi teď registrací k DPH, což by se zpětnou platností rok a něco bylo likvidační. Navíc u živnosti jsem schopen rozklíčovat zpětně příjmy a náklady, ale těžko vydobydu ze správcovské firmy zpětně vyúčtování po měsících a včetně podkladů k DPH. Tam by byl problém i s běžným čtvrtletním vyúčtováním DPH. Moc by mi pomohlo, kdyby do obratu pro registraci k DPH se mohl uvést jen skutečný osobní příjem, ale nevím, za jakých podmínek by to bylo průchozí. Do přiznání daně z příjmu jsem ale doposud uváděl do přílohy 2 (příjmy z pronájmu §9) svůj podíl na výnosech a nákladech. Díky za jakýkoliv tip.