Hlavní navigace

Moc prosím o radu - přehledy pro ZP a SP

  • (neregistrovaný)

    3. 4. 2009 11:18

    Krásné páteční dopoledne, mám dotaz ohledně přehledů pro SP a ZP. Švagrovi dělala účetní daň. přiznání včetně těchto přehledů. Včera se musel švagr dostavit na FÚ, protože mu paní účetní vyplnila špatně sazbu (používá výdaje procentem), má v ŽL zednictví. Ona mu dala 50% a na FÚ opravili na 60%. Tudíž se změnily výdaje. Já teď přemýšlím, jestli to má návaznost na přehledy, které se podávají na ZP a SP. Koukala jsem na stránky OSSZ a tam je v tiskopise kolonka "výdaje", takže předpokládám, že bude muset podat opravné přehledy.. Já to zkusím vyplnit, jen se chci zeptat jestli je tam něco na co si mám dávat pozor. Dělám mzdy pouze pro 10 lidí - ti mají měsíční mzdy, takže nejjednodušší možná varianta. Tyto přehledy jsem nikdy nedělala s OSVČ nemám naprosto žádné zkušenosti.
    Ještě jsem se nedostla k přehledu na ZP, takže ani nevím co je tam za kolonky. Otázka tedy zní: je třeba podat opravné přehledy oba? A na co si dát pozor.
    Jo ještě: OSVČ je pouze část roku, mám dojem, že 1-3.09 měl příjmy ze závislé činnosti.

    Díky a přeji krásný slunný den :o)

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2009 12:10

      JS (neregistrovaný)

      Re: Moc prosím o radu - přehledy pro ZP
      Tak já bych to nechala předělat účetní. Zaplatil za její služby a ještě to bylo blbě. A paní na FÚ zaslouží aspoň kafe, že ho upozornila. Já mám podobný případ, FÚ neupozornil 2 roky, že se poplatník okrádá.
      A k dotazu - máte pravdu, do kolonky výdaje se píší výdaje dle daň. přiznání, tj. předělat. Pokud se do toho chcete pustit sama, vemte si k ruce pokyny k vyplnění a měla by jste to dát dohromady. Zaměstnání se na přehledech pro SP a ZP nikde neuvádí (pokud by tedy nedosáhl na stropy, cca 1 mil., podrobnosti opět v pokynech).
      Držím palce!!

    • 3. 4. 2009 12:25

      Eva.J. (neregistrovaný)

      Re: Moc prosím o radu - přehledy pro ZP
      Tak já se pokusím, za paní už se mi nechce, ztratili jsme důvěru, protože to byla 2.chyba, poprvé mu tam neuvedla daň. zvýh. na syna... Ta já se s tím zkusím nějak poprat...

      Díky a přeji pěkný den

    • 3. 4. 2009 13:04

      JB (neregistrovaný)

      Re: Moc prosím o radu - přehledy pro ZP
      Jen bych chtěla upozornit,že pokud se stal OSVČ až od dubna 2008,bude uvádět na přehledech OSSZ hlavní činnost 9 měsíců a na přehledech ZP na první straně prohlášení A bude v řádku 1-3 písm.a),B řádek 1-3 písm.b) a počet měsíců podnikání na druhé straně ř.4-6 bude také 9 měsíců.Ale to by mělo být uvedeno i v těch pokažených přehledech,vám se jen změní výpočty.Tak držím palce.

    • 3. 4. 2009 13:45

      Eva.J. (neregistrovaný)

      Re: Moc prosím o radu - přehledy pro ZP
      Fajn, také jsem si je chtěla vzít k ruce a v podstatě opravit pouze čísla.... Chystám se na to zítra až bude klídek.

      Díky všem!

    • 5. 3. 2010 20:26

      v.e.n.d.y.

      Re: Moc prosím o radu - přehledy pro ZP
      Upozorňuji, že ZEDNICTVÍ je řemeslná činnost a při uplatnění výdajů procentem můžete uplatnit 80% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).