Odstupné po RD a jiné zaměstnání

• (neregistrovaný)

3. 4. 2009 20:51

Dobrý den,
    prosím o radu. Žena se vrací po RD zpět do práce 23.6.2009, zaměstnavatel mezitím částečně zkrachoval a provoz přesunul do jiného města, práci pro tuto ženu nemá, měl by jí vzniknout nárok na odstupné.
    Žena si zatím našla jinou práci, kde by chtěla uzavřít pracovní smlouvu již od 1.3.2009.
    Je správná moje úvaha: nárok na odstupné u původního zaměstnavatele trvá, prac. poměr skončí pravděpodobně dohodou k 23.6.09 nebo by musela dostat 2 měs. výp. lhůtu, o rodičovský příspěvek do věku 3 let dítěte nepřijde (pokud má zajištěné hlídání dítěte), pracovní smlouvu s novým zaměstnavatelem může uzavřít už v březnu.
    Pokud se mýlím, může mi, prosím, někdo napsat odkaz na příslušné paragrafy?
    Velmi děkuji!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2009 21:57

yy (neregistrovaný)

Re: Odstupné po RD a jiné zaměstnání
      Jestliže potřebuje žena skončit dříve než 23.6., tak musí dát výpověď ona, samozřejmě bez nároku na odstupné, nebo požádat o skončení PP dohodou, opět bez odstupného. Na odstupné by měla nárok jen v případě, že by chtěla 24.6. nastoupit do práce, zaměstnavatel jí dal výpověď pro nadbytečnost nebo rušení provozovny.

• 3. 4. 2009 22:46

Elena (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Můžete mi, prosím, napsat, z jakého § předpisu Vaše odpověď vychází?

• 3. 4. 2009 23:00

yy (neregistrovaný)

To není jen z jednoho §, to jich je víc v zákoníku práce č. 262/2006 Sb. zde nahoře na liště v sekci zákony.

• 4. 4. 2009 21:05

Elena (neregistrovaný)

Právě v Zákoníku práce jsem to hledala a nenašla. Můžete napsat aspoň některý §? Děkuji.

• 6. 4. 2009 13:25

Jiřka1 (neregistrovaný)

Já myslím, že yy pochopila Váš dotaz trochu špatně. Pokud máte mít rodičovskou dovolenou do 22.6. (tj. dítěte budou 22.6. 3 roky), pak od 23.6. máte právo vrátit se do zaměstnání. Pokud zaměstnavatel pro Vás nemá práci ve sjednaném místě, pak je na něm, aby situaci řešil. Buď Vám nabídne práci jinde, na což můžete, ale nemusíte přistoupit. Pokud nepřistoupíte, pak se s vámi může dohodnout na skončení prac. poměru bez uvedení důvodu (tzn. bez nároku na odstupné), s čímž taky nemusíte souhlasit. Nebo se s Vámi dohodne na skončení prac. poměru dnem 22.6. z důvodu zrušení části organizace nebo přesunu pracoviště (tzn. s nárokem na odstupné). Nebo Vám dá výpověď pro tytéž důvody (také s nárokem na odstupné). Pokud Vám ale nějaké pracoviště ve sjednaném místě vytvoří, tak tam 23.6. musíte nastoupit nebo se s ním sama dohodnout na skončení (tzn. bez nároku na odstupné). Druhá věc je ta, že Vy v průběhu rodičovské můžete uzavřít pracovní poměr s úplně jiným zaměstnavatelem třeba od toho 1.3. A až Vám bude rodičovská dovolená končit, pak se bude muset situace řešit jak píšu. Toto vše vyplývá ze Zákoníku práce, z § 33 až 73.

• 6. 4. 2009 20:49

Elena (neregistrovaný)

Velmi děkuji za podrobný komentář. S tímhle naprosto souhlasím, jen jsem neměla jistotu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).