Re: mareřská
Podmínkou pro nárok na mateřské dávky je jednak být zaměstnaná nebo nastoupit na mateřskou v ochranné lhůtě a další podmínkou je nasčítat aspoň 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným datem porodu. Do těch 270 kal. dnů pojištění se počítá: doba, kdy máte zaměstnavatele (a je jedno, zda v této době pracujete nebo marodíte nebo jste na mateřské nebo na rodičovské, zkrátka - máte zaměstnavatele), doba evidence na ÚP, doba pobírání mateřských nebo nemocenských dávek po skončení prac. poměru, doba, kdy si žena hradí nemocenské pojištění jako OSVČ a myslím že ještě doba řádně ukončeného studia.
Vy jste tedy od 1.5.2007 neměla zaměstnavatele, ale pokud jste pak pobírala mateřské dávky (ne rodičovský příspěvek), tak tu dobu pobírání mateřské byste si mohla započítat. Dobu pobírání rodič. příspěvku už ne, protože to už jste neměla zaměstnavatele. No a když nastoupíte do zaměstnání, tak si zkuste vypočítat, na který den by musel vyjít porod, abyste ve dvou letech před tímto dnem nashromáždila ty kal. dny, o kterých jsem mluvila.
Děkuji za odpověď. Ještě bych Vás požádala, zda nevíte, jak je to, když otěhotním ještě při obírání RodP do tří let prvního syna a nestihnu porodit než mi skončí vyplácení RodP na syna.Na druhé dítě budu dostávat rovnou RodP od jeho narození, ale co mám dělat v mezidobí,kdy na prvního syna mi skončí RodP,ale na druhé dítě mi ho začnou vyplácet až po jeho narození.Mám se jako těhotná hlásit na ÚP kvůli placení pojištění a budu dostávat od ÚP podporu?To asi budu bez příjmu že?
Na ÚP se přihlaste, ale jestli Vám vznikne nárok na podporu, to nevím, myslím, že by měl. Budete uchazečem o zaměstnání se všemi povinnostmi uchazeče, tzn. pravidelné návštěvy ÚP a hledán zaměstnání. Pokud budete nemocná, tak na nemocenskou není nárok, když není zaměstnavatel, neschopenka slouží pouze jako omluvenka pro ÚP, že se nemůžete dostavit. Výplata rod. přísp. skončí jak skončit měla (jakou jste si vybrala variantu) a další rod. příspěvek pak budete pobírat od narození dalšího dítěte. To byste si už nemohla vybrat variantu a rovnou byste dostala variantu čtyřletou. Pokud ale manžel má zaměstnavatele, mohl by o rodičovský příspěvek požádat místo Vás on a on by si mohl variantu vybrat. POZOR na to, co píše Helen - mylně jsem napsala, že do těch 270 dnů pojištění se započítává i doba evidence na ÚP - bohužel už ne, změna zákona.
Na ÚP se přihlaste, ale jestli Vám vznikne nárok na
>podporu, to nevím, myslím, že by měl. Budete uchazečem o
>zaměstnání se všemi povinnostmi uchazeče, tzn.
>pravidelné návštěvy ÚP a hledán zaměstnání. Pokud budete
>nemocná, tak na nemocenskou není nárok, když není
>zaměstnavatel, neschopenka slouží pouze jako omluvenka pro ÚP,
>že se nemůžete dostavit. Výplata rod. přísp. skončí
>jak skončit měla (jakou jste si vybrala variantu) a
>další rod. příspěvek pak budete pobírat od narození
>dalšího dítěte. To byste si už nemohla vybrat variantu a
>rovnou byste dostala variantu čtyřletou. Pokud ale manžel
>má zaměstnavatele, mohl by o rodičovský příspěvek
>požádat místo Vás on a on by si mohl variantu vybrat.
>POZOR na to, co píše Helen - mylně jsem napsala, že do
>těch 270 dnů pojištění se započítává i doba evidence na
>ÚP - bohužel už ne, změna zákona.
Může si o RodP požádat manžel po narození dítěte?Zaměstnavatele má.Starala bych se o dítě já, ale musela bych asi být vedená na ÚP,že?Nemohla bych ale přeci nastoupit do práce, když bych se starala o dítě a manžel by pracoval.Vím že může normálně pracovat, když zajistí péči o dítě.Nebo bych nemusela být na ÚP a platila bych si sama zdravotní a sociální pojištění?Kolik to je měsíčně?Úplně jste mě zaskočila touto možností, to jsem netušila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2009 14:35
1) pokud nastoupím do zaměstnání po třech letech rodičovského příspěvku,kdy jsem nepracovala, a následně otěhotním,budu mít nárok na PPM nebo ne? vím, že musím mít určitou dobu pojištění, ale nevím, jak se to počítá. Případně jak dlouho bych musela odpracovat po RodP,abych měla na PPM nárok?
2)když po okončení doby vyplácení RodP nenastoupím do zaměstnání a synovi budou 3 roky,musím se hlásit na ÚP,NEBO JAK POSTUPOVAT.Předpokládám,že bych nárok na podporu neměla.