Dva prac. poměry - daň a ZP

• (neregistrovaný)

6. 4. 2009 15:42

Zaměstnanec má jeden prac. poměr na 40 hod. měsíčně za 5000,- v jedné firmě a druhý obdobný v druhé firmě. Je mu z nich strháváno SP a ZP. Podle mne by se mu měla strhávat zálohová daň, ale software mně tam cpe srážkovou. Tak se chci jen ujistit, že to udělám dobře. Ale nevím , jestli nemusím strhávat ZP z min.mzdy. Zaměstnanec je důchodce i OSVČ.
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2009 15:55

Hanaj (neregistrovaný)

Re: Dva prac. poměry - daň a ZP
      Tam, kde má podepsané prohlášení, bude mít zálohovou dań. Jinak do 5 000 je srážková. Pokud si jako podnikatel platí ZP, tak nemusíte z mininimální mzdy, ale pokud ne, musí být součet z obou zaměstnání dohromady nejméně 1 080,- Kč. pokud ne, tak se domluvte, kde budete platit ZP z minimální mzdy.

• 6. 4. 2009 16:08

Líba (neregistrovaný)

Prohlášení podepsané nemá nikde, ZP si platí jako OSVČ, ale co se týká té daně, tak jsem myslela, že když k 5000,- přičtu pojistné, které hradí zaměstnavatel, tak mi vyměř. základ pro daň vyjde 6.700,- a z toho že se vypočte zálohová a ne srážková daň. Asi jsem se do toho nějak zamotala. Mám tam tedy opravdu nechat tu srážkovou?

• 6. 4. 2009 16:35

Jiřka1 (neregistrovaný)

Daňovým základem je sice hrubá mzda povýšená o odvody zaměstnavatele, ale způsob zdanění se při nepodepsaném prohlášení určuje podle výše hrubé mzdy. Takže nepodepsané prohlášení a hrubá mzda do 5000 Kč včetně = daňový základ se nezaokrouhluje na stovku nahoru a zdaní se 15% srážkovou daní. Hrubá mzda nad 5000 Kč = daňový základ se zaokrouhlí na stovku nahoru a zdaní se 15% zálohovou daní. Nevím jaké má příjmy jako OSVČ, třeba z nich bude mít základ daně takový, že z vypočítané daně bude moci odečíst celou slevu na poplatníka. Pokud ne, tak by měl u jednoho z těch pracovních poměrů prohlášení podepsat. Tím pádem se mu bude danit zálohovou daní a i když uplatní jen část slevy na poplatníka, tak po součtu s příjmy z podníkání pak bude moci odečíst celou slevu. A kdyby měl navíc ještě další slevy (třeba životní pojištění apod.), pak tím spíš potřebuje vyšší daňový základ pro zálohovou daň. Takhle mu z obou poměrů srazíte srážkovou daň a ta je již nevratná.

• 6. 4. 2009 17:30

MirkaP. (neregistrovaný)

Může podepsat prohlášení u obou, u jednoho uplaňovat, u druhého ne. U obou ale bude v režimu zálohové daně, kterou může ev. dostat zpět.

• 6. 4. 2009 17:48

Jiřka1 (neregistrovaný)

Nesmysl, NESMÍ podepsat prohlášení u obou, pokud je má oba současně. Může si vybrat, u kterého podepíše, ale jen u jednoho. Tam, kde bude mít podepsané, bude zálohová daň a uplatněná sleva. Tam kde nebude mít podepsané a hrubého bude do 5000 v měsíci, bude daň srážková, pokud bude hrubého nad 5000, bude daň zálohová.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).