Re: změna v harmonogramu PD
Pokud nemáte rozvržení pracovní doby přímo sjednané v pracovní smlouvě, tak je toto rozvrhování smluveného úvazku do směn plně v rukou zaměstnavatele. On tedy rozvrhuje, kdo kdy bude mít směnu. Celkem za určité vyrovnávací období pak musí být naplněn počet hodin, který máte sjednaný.A když jste ve svátek doma a tento svátek připadá na pracovní den, tak ho stejně máte zaplacený náhradou, ne? (pokud tedy nejste odměňovaní měsíční mzdou, to by byl obsažen v této měsíční mzdě).
pokud tomu dobře rozumím:
sjednaný úvazek na týden v pracovní smlouvě činí 37,5 hodiny, což by ale znamenalo, že např. tento měsíc o velikonocích je naplánována odstávka, tj. z pohledu naší fy na význam slova odstávka, že se nepracuje a zároveň, ačkoli jsme doma, svátek proplacen není! a dále bude to znamenat, že týdenní úvazek nebude naplněn dle prac. smlouvy, jak vysvětlujete => pro mne z toho plyne, že zaměstnavatel porušuje pracovní smlouvu a patřičný zákon, pokud se mýlím, děkuji za vysvětlení.
Ano, konkrétně mě se to týká, ohledně měsíční mzdy, ale jde mi spíše o mé podřízené, kteří takto budou "okradeni" o svátek. Mě se to dotkne jen tak, že mi de facto budou chybět hodiny do měsíčního fondu, ale nekontroloval jsem fond roční, to je teď nepodstatné. Osobně bych měl svátek placen jen kdybych byl v daný den v zaměstnání, jinak by to bylo jak se zmiňujete v poslední větě v závorkách.
Tzn. jestliže je v pracovní smlouvě sjednaný např. týdenní úvazek na 37,5 hodiny a to není splněno, znamená to, že takováto odstávka, kdy je de facto svátek zaměstnavatelem zrušen, je protizákonná?
Je to trochu jinak. Váš zaměstnavatel zřejmě rozvrhuje pracovní dobu nepravidelně - což není nic proti zákonu. Jde prostě o nepravidelně rozvrženou pracovní dobu a pokud nemáte ve smlouvě její rozvržení smluvené (např. od pondělí do pátku po 7,5 hodinách), pak je na něm, jak ji rozvrhne. Při nepravidelně rozvržené pracovní době se nesleduje naplnění týdenního úvazku, ani naplnění měsíčního fondu. Stanoví se určité vyrovnávací období několika týdnů (pokud nemáte odbory, je vyrovnávací období maximálně 26 týdnů, pokud jsou odbory, tak až 52 týdnů) a v tomto období je pak každému rozvrhována jeho práce tak, aby v průměru byl splněn ten sjednaný týdenní úvazek. Zaměstnavatel každému rozvrhne směny na určité dny. Pokud nemá zaměstnanec navrženou směnu na den, ve kterém je svátek, tak ten den ani nedostane zaplacený, protože mu kvůli svátku žádná mzda neušla - prostě neměl mít směnu. Je to stejné, jako když jiní pracují od podně do pátku a nemají mít směnu v sobotu (sobota pro ně není pracovním dnem) a na sobotu připadne svátek - to také nemají tu sobotu nijak zaplacenou, protože jim neušla mzda v důsledku svátku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2009 16:41
mohl by mi někdo poradit, kde lze najít vysvětlení příslušným zákonem věc, kterou zaměstnavatel v poslední době, kde jsem zaměstnán provádí? jedná se o toto: bez udání důvodu a bez jakékoli předběžné komunikace mění harmonogram PD tak, že na dny státních svátků svým zaměstnancům plánuje odstávky. odstávky nejsou nijakým způsobem zdůvodněny. domníváme se, že plynou z úspory na nás samotných zaměstnancích, nikoli z důvodu "krize", jak je občas slyšet z úst některých manažerů, ale oficiální stanovisko vydané nebylo. navíc je toto, a podobné další změny, předkládáno způsobem vyvěsením na nástěnku s podpisem vedoucího a tím to hasne. děkuji za pomoc. kdyby se našel vstřícný právník v této oblasti (pracovně-právních vztahů) a celou tuto záležitost ohledně podobných změn v harmonogramu PD osvětlil s odkazy na příslušné zákony byl bych mu vděčný. hezký den!