Re: Převod mateřské na manžela ???
Máte zmatené pojmy. Mateřská dovolená je název volna u zaměstnavatele a trvá zhruba půl roku (kolem porodu). Při ní pobíráte mateřské dávky. Pak následuje rodičovská dovolená - to je také název volna u zaměstnavatele a trvá takovou dobu, o kterou jste požádala, nejdéle však do 3 let dítěte. Na rodičovské dovolené může být matka, oec nebo oba současně. Rod. příspěvek ale náleží jen jednomu. Rodičovský příspěvek je název státní dávky a nesouvisí s tím, zda je rodič na rodičovské dovolené nebo zda pracuje nebo zda vůbec zaměstnavatele nemá. Pobírá ho tak dlouho, jakou variantu si vybral. Podmínkou pro jeho výplatu je nedávat dítě mladší 3 let do školky nebo jeslí na víc než 5 dní v měsíci a dítě starší 3 let na víc než 4 h denně nebo 5 dní v měsíci. Takže Vy klidně můžete nastoupit do práce (pokud Vám do zaměstnavatel umožní) a přitom budete dál pobírat rodičovský příspěvek. Péči o dítě zabezpečí manžel, do jeslí ho dávat nebudete, takže Vám rodič. příspěvek bude náležet dál. A manžel je jistě veden na ÚP, takže je pojištěn státem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2009 17:16
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda je možný převod mateřské na manžela? Jsem na dvouleté mateřské, rodičovský příspěvek čerpám od listopadu a nyní jsme se dostali do situace, kdy manžel přišel o práci a nemůže sehnat jinou a já bych naopak do práce mohla nastoupit.
Děkuji za pomoc.
Hana