Re: svatba zaměstnance
Ano, byly tady 2 názory, takže se zase pravděpodobně objeví 2 názory. Já myslím, že je to volno bez náhrady mzdy, dané zákonem (tedy není to totéž co neplacené volno) a ZP by se tedy odvádět nemělo. Jiní mají ten druhý výklad. :-) Sama za to ruku do ohně nedám, ale každopádně se mně při kontrole nikdy nestalo, že by kterákoli zdravotní pojišťovan pátrala po tom, zda měl někdo nějaké volno bez náhrady mzdy (což může být třeba i návštěva u lékaře, stěhování) - jen zjišťují dny neplaceného volna.
Ještě jsem se chtěl zeptat někoho kdo používá účto 2000, jak se zapíše to neplacené volno. V číselníku je pouze placené.
Ještě jednou děkuji za odpověď. Jarda
Zřejmě neumíte moc číst. Chtělo by to zopakovat základní školu.
NV č. 590/2006 Sb.
5. Svatba
Pracovní volno se poskytne na 2 dny na vlastní svatbu, z toho 1 den k účasti na svatebním obřadu; náhrada mzdy nebo platu přísluší však pouze za 1 den. Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne rodiči na 1 den k účasti na svatbě dítěte a ve stejném rozsahu se poskytne pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu dítěti při svatbě rodiče.
Předávám co jsem zjistil:
1) zdravotní pojišťovna - z poskytnutého pracovního volna bez náhrady mzdy se neodvádí zdravotní poj. - telefonicky ověřeno na VZP (musím říct, že jim to dalo fušku, dostal jsem se až k vedoucí, docela to nechápu to se nikdo nevdává?)
Změnu musí na zdravotku ohlásit zaměstnanec sám až bude mít novou OP.
2) OSSZ - změna se hlásí na formuláři "Oznámení o nástupu do zaměstnání". Pracovní volno bez náhrady mzdy nepatří do vyloučených dob - telefonicky ověřeno
Teď mi ještě zbývá vyřešit změnu příjmení v programu účto Tichý.
Pokud někdo víte prosím poraďte.
Hezký den Jarda
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2009 17:48
Prosím pomozte. Zaměstnankyně se vdala, svatba 4/4 což je sobota a měla mít směnu. Má nárok na 2 dny volna a jak jsem si vyhledal 1 den placený náhradou a 1 den neplacený. Volno si vzala v pátek a v sobotu. Hledal jsem v příspěvcích zda je nutné odvést zdravotní za ten neplacený den. A tady jsem narazil na dva názory. Teď nevím co s tím. Můžete mi někdo poradit zda odvést zdravotní z neplaceného volna nebo ne? Děkuji Jarda