Nemocenská - v ochranné lhůtě

• (neregistrovaný)

7. 4. 2009 9:47

Dobrý den,

v případě že ukončím pracovní poměr 30.4. a onemocním, z čeho se mi bude počítat nemocnská dávka v případě:

1) onemocním v ochranné lhůtě 7 dnů (nemocenský lístek donesu do bývalé práce)

2) po ochranné lhůtě (nemocenský lístek odevzdám na pracáku? V tomto případě, se mi prosím bude počítat nemocenská z čeho?

Děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2009 9:54

Líba (neregistrovaný)

Re: Nemocenská - v ochranné lhůtě
      1) květen 2008 až duben 2009
      2) na pracáku vás omluví, že si nemůžete hledat práci, budete dál brát podporu

• 7. 4. 2009 10:12

Val (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za radu, mzdové záležitosti nejsou zrovna moje parketa -)

• 7. 4. 2009 11:17

Jiřka1 (neregistrovaný)

Já jen doplním, že pokud onemocníte v ochranné lhůtě, tak v těch prvních dvu týdnech náhradu za němoc od bývalého zaměstnavatele pobírat nebudete, až pak nemocenskou od sociálky.

• 7. 4. 2009 11:37

Val (neregistrovaný)

Paní Jiřko, děkuji za doplnění. Napadlo mě ještě, že když už v té době budu v evidenci ÚP, pak budu brát zároveň nemocenskou a zároveň podporu nebo se tato po dobu pobírání nemocenské pozastaví?

Laicky řečeno je pak výhodné opravdu v ochranné lhůtě onemocnět než potom onemocnět až po ní, kdy bych brala jen podporu (myslela jsem, že by mi potom byla nemocenská vypočítávána z předchozího platu u zaměstnavatele, ale jak psala vaše kolegyně, že budu brát podporu jako takovou a akorát mě omluví, že si nehledám práci ...)

Řeším toto kvůli matce, která má jít na operaci žlučníku a k 30.4. dostala výpověď, tak aby jí to vyšlo co nejlépe, když už bude bez práce a v 56-letech se jí po 38-letech zaměstnání v chemickém průmyslu, bude v našem regionu dost těžko zhánět práci ...

• 7. 4. 2009 11:56

Líba (neregistrovaný)

Rozhodně dvě dávky současně brát nebude. Pokud onemocní v ochranné lhůtě, tak se jí pozastaví výplata podpory po tu dobu, co bude brát nemocenskou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).