Re: Proplacená dovolená před mateřskou
pokud jste nastoupila na MD v září 2006, tak jste ji čerpala někdy do dubna 2007
a to již platil nový Zák. práce, který říká, že pokud si nepožádáte o čerpání dovolené tak, aby ihned navazovala na mat. dovolenou, budete ji čerpat po rodič. dovolené
takže Vám končila rodič. dovolená kdy v březnu 2009? Poté jste měla čerpat zůstatek D z r. 2006, záleží, do kdy jste měla mat. dovolenou v r. 2007 - tak ten nárok, pokud by vznikl nárok na celoroční, byl by pokrácený za následnou rodič. dovolenou.
Ale jak to je s tím čerpáním, jestli ji musíte čerpat ihned po rodič. dovolené? Nad tím jsem zatím neměla důvod přemýšlet.
Re: Proplacená dovolená před mateřskou
V tomto případě jste nemohla čekat od zaměstnavatele, že Vám tuto dovolenou přikáže vybrat, protože toto je případ, kdy zaměstnavatel vybrání přikázat nemůže. Je na ženě, aby požádala o čerpání řádné dovolené tak, aby jí bezprostředně navazovala na mateřskou dovolenou a pak teprve požádat o rodičovskou dovolenou. Pokud jste rovnou po mateřské požádala o rodičovskou dovolenou a o čerpání řádné dovolené z roku 2006 nepožádala, je to bohužel Vaše chyba, ne jeho. Proplatit Vám ji nesměl, protože už platil nový zákon, který říká, že dovolená může být proplacená jen při skončení prac. poměru, jinak může být jen vyčerpána.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2009 12:09
Dobrý den,
koncem března 2006 jsem nastoupila na rizikové těhotenství. Do března jsem si vybrala cca 2-3 dny dovolené. Kdybych nešla na rizikové a nastoupila řádnou mateřskou dovolenou v září, měla bych dovolenou. Ptám se tedy, mám nárok na proplacení dovolené nebo jsem nástupem na rizikové o nárok na dovolenou na rok 2006 přišla? Díky, Bára