Neplátce uvede DPH- je nárok na odpočet?

• (neregistrovaný)

7. 4. 2009 12:57

Dobrý den,
    když neplátce uvede na faktuře DPH (i přesto, že nesmí), mám nárok na odpočet? Nebo je moje povinnost hlídat si, zda je můj dodavatel plátce a když ne, tak si DPH nenárokovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 4. 2009 13:03

Klára (neregistrovaný)

Re: Neplátce uvede DPH- je nárok na odpo
      Takže nárok na odpočet nemám i přesto, že v zákoně o DPH je uvedeno, že za správnost údajů na faktuře odpovídá, ten kdo ji vystavuje?

• 7. 4. 2009 13:21

I. (neregistrovaný)

Např. §73 odst.1: Plátce prokazuje nárok na odpočet daně daňovým dokladem, který byl vystaven plátcem. To asi opravdu v tomto případě nesplníte, nárok tedy nemáte.

• 7. 4. 2009 14:33

Ley (neregistrovaný)

Odpočet DPH od neplátce není možný. Máme s tím zkušenosti, že společnost, která v období kdy nebyla plátcem DPH nám vystavovala doklady základ + DPH. Dodatečně jsme tuto zkušenost zjistili na registru plátců DPH a museli jsme opravit DPH a FÚ vrátit nárokovanou částku. Nezajímalo je, že nás tato společnost uvedla v omyl a předložila nám staré osvědčení o plátcovství DPH, které v době , kdy nám vystavovla faktury zrušila. Problém budete mít vy pokud si DPH od neplátce bude nárokovat, tedy v případě kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).