Re: Zálohy + faktura
K záloze nepotřebujete mít fakturu. Hradíte na předem určený účet dle dohody. Otázka je, zda se jedná o zálohu. Domnívám se že jde pouze o finanční prostředky uložené na účtu, který vy sice nespravujete, ale já bych účtovala na účtu např. 315 jako pohledávku za správcem účtu. Teprve při obdržení FA za opravy bych účtovala 314/315 a přijatou FA 5xx/321 + 343/321 + 321/314. Předpokládám, že máte dohodnut podíl na úrocích a poplatcích za vedení tohoto účtu. Pokud by zaplacená částka měla být účtována jako záloha, pak by jste museli obdržet i DD k přijaté platbě, pokud je správce účtu plátcem DPH. Vše se tedy bude odvíjet od znění této dohody.
Re: Zálohy + faktura
Děkuji za odpověď :-) Ano vždy na konci roku nám rozúčtovává i podíl na úrocích a poplatcích za vedení účtu. Nevím zda jsem pořádně pochopila ty souvztažnosti: ty platby, které platíme každý měsíc by jste účtovala na 315 jako pohledávku za správcem účtu, přijatou fakturu na 314/315 a pak tam uvádíte další přijatou fakturu, ale já tady mám jen jednu, takže tomu dost dobře nerozumím :-( Na účty 5xx/321+343/321+321/314 účtuji teda co? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2009 14:31
Dobrý den, potřebovala bych poradit s jednou perličkou :-)
Jsme firma sidlíci v jednom areálu spolu se 2 dalšími firmami a každý měsíc posíláme na společný účet určitou částku na správu areálu. Je to proto, že kdyby se potřebovalo něco náhle opravit, tak aby se to dalo s těch peněz. Jednou jsme potřebovali upravit alej stromů a použily se na to finance z toho společného účtu. Jedna z firem, která má ten účet na starosti nám pak zaslala fakturu, ale na nulovou částku, protože to bylo uhrazeno z těch záloh. No a můj problém je v tom, že nevím na jaké účty si tu fakturu dát? Mám to brát jako zálohu, když nemám zálohovou fakturu, ale jen konečnou? Děkuji za radu.