Re: nesouhlas s fakturou-vrátit a neúčto
Já to většinou dělám tak, že buď se faktura zruší nebo se k té původní vystaví dobropis. Vždycky to záleží na domluvě. Já bych ale hlavně potřebovala vědět, jak se to má správně dělat, zda je to nějak ošetřeno v zákoně o účetnictví. Protože pokud se s ním nedomluvíme a my bychom stále čekali na fakturu až přijde opravená a ona žádná nepřišla, aby na nás pak nevyrukoval s nějakým zákonem. Vím, že není konec roku a že se z toho dá DPH uplatnit i v jiném měsíci, takže se zase zatím tak moc neděje, ale chtěla bych znát správný postup i pro příště.
Re: nesouhlas s fakturou-vrátit a neúčto
Zaúčtování fa neřeší žádný zákon. Vystavení fa samotné je už jen důsledek něčeho, co předchází např. kupní smlouva, smlouva o dílo atd. Otázka reklamace má být tedy řešena již při sjednávání obchodu.
Pokud tomu tak není, záleží na domluvě obou stran. Nutnost zaúčtovat fa žádný zákon nenařizuje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2009 16:48
Dobrý den, jedna společnost nám fakturovala částku, se kterou nesouhlasíme. Připojili jsme k této faktuře dopis, ve kterém uvádíme, že s touto sumou nesouhlasíme a fakturu vracíme zpět a žádáme o její opravu. Od jedné účetní jsem se ale dozvěděla, že když účetní jednotka obdrží takový doklad, musí o něm přesto zaúčtovat a čekat na reakce druhé strany. Samozřejmě souhlasím s postupem, při kterém nám druhá strana přislíbí dobropis. Ale co když s dobropisem nebude souhlasit a my budeme mít v účetnictí doklad s tou špatnou sumou? Ta účetní tvrdí, že o faktuře musíme vždy zaúčtovat a že to prý upravuje zákon konkrétně. Nevíte prosím, v jakém zákoně a kde přesně toto stojí? Děkuji za odpověď.