Zástavní právo na FÚ

• (neregistrovaný)

8. 4. 2009 11:20

Chtěli jsme požádat o DPH ve splátkách, ale na FÚ mně řekli, že pokud částka přesáhne 40.000 je nutné zřídit zástavní právo. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Zatím jsem se tím nikdy nesetkala. Na jiném FÚ to nechtěli.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 4. 2009 11:45

HanaH (neregistrovaný)

Re: zástavní právo na FÚ
      Já jsem se jenom informovala telefonicky, že budu chtít DPH na splátky a toto mně řekli, zatím jsme nežádala. Bylo mně řečeno, že se tam musí stavit společník a domluvit zástavní právo.

• 9. 4. 2009 8:09

Vladimír 2

==Bylo mně řečeno, že se tam musí==
      Napište žádost a vyčkejte odpovědi. Víc nelze poradit.
      S tím zástavním právem to "trochu" kulhá.

• 9. 4. 2009 9:27

AK (neregistrovaný)

Nám kdysi FÚ obestavil nemovitost zástavním právem a na nic se neptal. jen nám přišlo oznámení od nich a z katastru. Ovšem je pravda, že jsme tehdy dlužili poněkud víc než 40 tis. Po zaplacení to bez problémů zrušili.

• 9. 4. 2009 11:37

Vladimír 2

text zákona 337/92 §72 je jasný:
      § 72 K zajištění daňové pohledávky a jejího příslušenství může správce daně zřídit rozhodnutím zástavní právo. Ke zjištění předmětu zástavy má správce daně oprávnění podle § 16. V ostatním platí ustanovení občanského zákoníku o zástavním právu.

Z toho vyplává, že se nemusí s nikým dohadovat (ani se společníkem) ani podmiňovat povolení "splátkování" zástavním právem. To tam zase jenom kvoká nějaká slepička, která si plete
      ustanovení §60/3 s výše uvedeným §.
      Dle §§ 60
      Posečkání daně a povolení splátek
      (1) Na žádost může správce daně povolit daňovému dlužníkovi posečkání daně nebo její zaplacení ve splátkách, bylo-li by neprodlené zaplacení spojeno pro dlužníka s vážnou újmou nebo není-li z jiných důvodů možné vybrat celý daňový nedoplatek od daňového dlužníka najednou.

(3) Povolení může být vázáno na podmínky.

To však neznamená uplatnění zástavního práva k čemukoliv se seuhlasem dlužníka..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).