Re: proplacení cerpané dovolené.
Za rok 2008 Vám vznikl nárok na 2/12 a za rok 2009 Vám vznikne nárok na celoroční výměru (nevím, zda máte ve firmě 4 nebo 5 týdnů dovolené). Žádost musíte napsat a předat včas tak, aby ji nejpozději 5.5. zaměstnavatel dostal. Nebudete ale psát žádost o proplacení dovolené, ale žádost o její čerpání (to, že bude čerpání zaplaceno se rozumí samo sebou). Tzn. napíšete např. "žádám o povolení čerpání řádné dovolené za rok 2008 od 6.5. do .... a o čerpání řádné dovolené za rok 2009 od ... do... (hned za tou dovolenou z roku 2008). A zrovna můžete předat žádost o rodičovskou dovolenou od ... (aby navazovala na konec řádné dovolené) do.... (určíte di, jak dlouho na ní chcete být, nejdéle ale do 3 let dítěte).
já jen doplním paní Jiřinku, že pokud chcete být doma do 4 let věku dítěte, tak musíte napsat zam-teli ještě žádost o čerpání neplaceného volna do 4 let věku dítěte, tj. do.......(s tím však zam-tel nemusí souhlasit, ale ve Vašem případě jste uvedla, že s tím souhlasí, takže by v tom neměl být problém) :-))
Mockrát děkuji za odpověd.
Žádost na rodičák jsem si už podala.Takže hnedka napíšu a raději pošlu příští tyden.
Lucie
To, že jste požádala o rodičovský příspěvek a rozhodla se být doma, přece zaměstnavatel nemůže vědět. Vy musíte písemně požádat o čerpání dovolené a po jejím skončení o rodičovskou dovolenou. Napíšete tam dokdy. Můžete zatím třeba jen na 2 roky a pak prodloužit, bude-li potřeba. Do 3 let věku dítěte vám zaměstnavatel musí vyhovět.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 4. 2009 20:41
Dobry den,chtěla bych jse zeptat,kolik mi bude náležet dovolené na proplacení.Zaměstnavatel mi povolil 4rok doma s prvním dítětem a mezitím jsem nastoupila na druhou mateřskou od 22.10 2008 která mi končí 5.5 2009.A kdy bych jsi asi měla napsat žádost na proplacení čerpané dovolené.Děkuji předem za odpověd Kameníková Lucie