Re: Postup výpočtu mzdy
Nevím, zda jsem správně pochopila dotaz, ale chápu to dobře, že vypočtené sociální a zdravotní (tedy 6,5% a 4,5%) program nejprve zakrouhlí na korunu nahoru a to pak srazí zaměstnanci? Pak je toto správně. Co se týká odvádění soc. pojistného za zaměstnavatele, pak se postupuje tak, že se nejprve sečtou všechny vyměřovací základy všech zaměstnanců a z toho se vypočítá 25% SP částka se zaokrouhlí na stovku nahoru. U ZP postupuji tak, že se sečtou vyměřovací základy zaměstnanců, kteří přísluší k určité zdravotní pojišťovně, z těch se vypočte 9% a zaokrouhlí na korunu nahoru. A totéžý zase u další skutpiny zaměstnanců, kteří jsou u jiné zdr. pojišťovny.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 4. 2009 7:44
Prosím Vás kde najdu správný postup při výpočtu mzdy, jedná se mi o odvody na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance. Dostali jsme se do sporu s úřadem práce který nám napadá program Vema. Program nám při výpočtu zaokrouhluje částky odvedené námi jako zaměstnavateli až konečnou součtovou částku která se uvádí zaměstnanci na výplatním lístku a ÚP tvrdí že jednotlivé částky se mají nejdříve zaokrouhlit potom teprve sečíst lítají tam pak v některých případech korunové částky. Příklad: Základ- 1337.- ZP- 0.135=180.495
zaměstnanec=60.165=61.-Kč
zaměstnavatel=120.33
SP- 0.315=421,155
zaměstnanec=86,905=87.-Kč
zaměstnavatel=334,25
nyní program sečte 120,33+334,25=454,57=455.-Kč odvede zaměstnanci. Program se odvolává na nařízení vlády a ÚP na zákony prosím poradí mi někdo????