OSVČ na vedlejší + nemoc na HPP

• (neregistrovaný)

9. 4. 2009 16:28

Prosím o radu.
    Jsem zaměstnána na HPP a podnikání jsem měla ve 2008 jako vedlejší (dle předloženého přehledu za rok 2007 + potvrzení o výši příjmu) Od 03/2008 jsem byla až do letošního roku na nemocenské (ze zaměstnání) S přehledem za rok 2008 jsem předložila i "potvrzení o době trvání a výši příjmů....." kde byla hrubá mzda za 1-2. měsíc 30 000. Nemocenské dávky byly sice přičteny ale samozřejmě nepřesáhly částku 96 000 Kč. Takže se mi rázem změnilo "vedlejší" na "hlavní" a musím doplatit celý rok minimální SP. Myslela jsem, že pokud jsem na nemocenské (HPP nebyl ukončen, trvá dále), jsem "osvobozena" nejen od záloh ale i od minimálního pojistného. Připadá mi nelogické sčítat hrubou mzdu s dávkou nemocenského pojištění. Nemáte někdo zkušenosti jestli se z toho v rámci předpisů vybruslit??

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 4. 2009 17:00

evav (neregistrovaný)

Re: OSVČ na vedlejší + nemoc na HPP
      To se zdá jako nesmysl!
      Přišla jste na to na základě vyplňování ročního přehledu?
      Musí tam být nějaké doby kdy jste nebyla povina platit sociální pojištění a to z důvodů nemoci. Koukně te se na to znovu a nebo si nechte poradit přímo na sociálce.
      Hlavně se nehruťte dřív, než to bude třeba :o))

• 9. 4. 2009 22:07

Karlos (neregistrovaný)

No to je právě reakce sociálky na můj podaný přehled za rok 2008. Nějak mi to ale připadá nelogické. Paní prostě sečetla hrubý příjem z potvrzení o příjmu, vyplacené sociální dávky z OSSZ (pracuji u malé organizace -takže ta vyplácí dávky - jde to mimo zaměstnavatele) a málem mě omývali.... tak pátrám... připadá mi divné, že pokud jsem na nemocenské,musím doplatit sociálku za celý rok jako kdyby bylo podnikání hlavní činností - tedy z minimálního vym.základu. Děkuji za každou informaci...

• 10. 4. 2009 14:24

JiřinaH. (neregistrovaný)

Ano, je to tak. Sčítá se příjem, z kterého bylo odvedeno SP a nemocenské dávky , nedá-li to 96 , jste OSVČ hlavní a platíte minim.pro hlavní OSVČ. OD 2009 už nebude výše příjmů v zaměstnání rozhodující.

• 10. 4. 2009 16:54

Karlos (neregistrovaný)

JiřinkoH, radost jste mi neudělala, ale přesto vám moc děkuji za vaši reakci. Na sociálce mi poradili přerušit zpětně činnost (ne dobu mé nemoci), abych se vyhnula alespoň platbě za celý rok. Udělali by to i zpětně (v tom nemá problém ani zdravotní pojišťovna), jen nevím, jak by se na to "zpětně" tvářil ŽÚ a FÚ?? Nevíte, nemáte zkušenosti??

• 14. 4. 2009 16:36

JřinaH (neregistrovaný)

Na ŽU určitě a myslím, že ani na FU to zpětně neudělají.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).