Inspektorát práce

• (neregistrovaný)

10. 4. 2009 16:53

Poraďte mi, mí zkušenější kolegové. Problém je inspektorát práce. Odměňujeme zaměstnance zaručenou mzdou a k tomu jsme jim chtěli dát paušál za práci v sobotu, neděli, noční práci popř. svátek. Ze všeho jsme napočítali průměr a samozřejmě jsme vše nadsadili ( bylo to více cca o 1/3).
    Výši paušálu jsme sepsali do vnitřního předpisu, napsali jsme z čeho se skládá, včetně hodin a dodali jsme, že pro případ mimořádné situace připlácíme 5 hod. přesčasové práce a 5 hodin noční práce bez ohledu na to, zda tato skutečnost vzniklne nebo ne. Dalším dodatkem bylo, že při zvláštních akcích, kdy nárok na příplatky přesáhne to co je obsaženo v paušálu, firma vše doplatí.

Kontrolorka z Inspektorátu práce náš paušál napadla s tím, že je 5 hodin přesčasu a 5 hodin noční práce je diskriminace jiných zaměstnanců, kteří nemají nárok na žádné příplatky. Pokud to nezměníme, tak ať počítáme se sankcemi.
    Doposud jsem se domnívala, že mohu svým zaměstnancům dávat navíc co uzám za vhodné, když to zajišťuje můj provoz.
    Máte někdo zkušenosti se sestavováním paušálu. Zákoník práce to připouští. Předpokládala bych, že by to mělo být jednodužší a řeší to náš problém. Ale asi ne.......

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).