Krácení DPH u nákupu auta

• (neregistrovaný)

12. 4. 2009 10:15

Chtěla bych moc poprosit o radu jak zkrátit DPH při nákupu užitkového auta OSVČ-fyzická osoba vede DE.Auto koupeno na úvěr 23.2.2009.Auto bude používáno i k soukromým účelům jak tedy pokrátit DPH z celkové ceny auta.
    Mnohokrát děkuji. Svobodová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 4. 2009 12:12

anonym (neregistrovaný)

Re: Krácení DPH u nákupu auta
      Bude nutno stanovit poměr soukromě ujetých km a ujetých km pro ekonomickou činnost.
      Pak lze postupovat podle § 72 odst. 5 zákona o DPH, tj. uplatnit nárok na odpočet daně pouze v poměrné výši odpovídající rozsahu použití pro ekonomickou činnost. Při uplatnění nároku na odpočet daně pouze v poměrné výši vám již nevzniká povinnost provádět dodanění z důvodu používání automobilu pro osobní potřebu ve smyslu § 14 odst. 4 písm. a) zákona o DPH.

• 12. 4. 2009 12:36

Martina Svobodová (neregistrovaný)

Mnohokrát Vám děkuji, ještě jsem se chtěla zeptat ten poměr ujetých km se stanoví za jaké období za čtvrtletí ve kterém bylo auto koupeno nebo za celé zdaňovací období /rok 2009/ a nebo za období po které je auto splácen úvěr.

• 12. 4. 2009 18:19

anonym (neregistrovaný)

1) Pokud si chcete krátit DPH na vstupu při pořízení auta (postup dle § 72 odst. 5), pak musíte vycházet z předpokladu. Pokud předpokládáte poměr ujetých km 1/4 soukromě, pak i DPH budete na vstupu krátit o 1/4.
      2) Pokud si uplatníte DPH v plné výši při pořízení a následně budete postupovat podle § 14 odst. 4, pak budete odvádět DPH čtvrtletně (pokud jste čtvrtletní plátci) a to podle skutečně ujetých km. Základem daně pak bude nákladová položka (odpisy za dané období, opravy, údržba, PHM), pokud bylo na vstupu uplatněno DPH. Vystavíte doklad o použití a na základě tohoto dokladu bude DPH odvedeno. Odvod tohoto DPH je nedaňovým výdajem.
      Já preferuji druhý způsob.

• 14. 4. 2009 9:47

Martina Svobodová (neregistrovaný)

Mnohokrát Vám děkuji za cenné rady, moc mi pomohli.
      Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den. Svobodová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).