Re: Průměrný výdělek - nevím,zda jsem to
>Odpracované hodiny jsou jasné. Ale mzda zúčtovaná
>zaměstnanci v tomto období ??
>Také prosím o kontrolu, jestli správně od hrubé mzdy
>odečítám náhrady za dovolenou, svátek atd. A co
>příplatek za přesčasy? Ty bych tam zahrnout měla, že ???
>A ještě prosím - používá se stejný průměr pro přesčasy
>i pro dovolenou a nemoci, nebo se každé počítá jinak.
>jiné průměry než pro dovolenou a náhrady za nemoc.
>***Výpočet prům. výdělku řeší ZP v §§ 351-362. Od těchto ustanovení se nelze odchýlit (§362/2ZP) a vypočtený průměr se v průběhu období nemění a používá se pro všechny pracovněprávní účely. Náhrady za nemoc se počítají až od r. 2009, loni to byly nem. dávky a počítaly se jinak.
Rozhodným obdobím je kal.čtvrtletí, takže v dubnu zjišťujete průměr za leden až březen.Logicky:když berete pro výpočet průměru odprac.hodiny v 1.čtvrtletí, musíte vzít k tomu i dosaženou mzdu za tyto hodiny, tj. mzdy zúčtované (nikoliv vyplacené) v 1.IV.,tzn.mzdy zaúčtované v účetnictví jako mzdy leden-březen.
Do hrubé mzdy nepatří náhrada mzdy za dovolenou, překážky v práci, nemoc, svátek apod.-tyto doby nejsou odpracovanou dobou. Pozn.k neodpracovanému,ale placenému svátku: pokud u měsíční mzdy neposkytujete za neodprac.svátek náhradu, ale měs. mzda se nekrátí, pak pro výpočet průměru se započítává nekrácená mzda i hodiny neodprac.svátku.
Mzda je peněžité plnění za vykonanou práci, tak do průměru patří vše, co bylo za práci poskytnuto - zákl. mzda za odprac. dobu, odměny, prémie, os. ohodnocení i příplatky za práci v sobotu a neděli, ve svátek, za přesčas, dělenou směnu apod.Výše příplatku může být odvozena z prům. výdělku, ale pořád je mzdovou složkou, která náleží za přísl. odpracovanou dobu (v sobotu, ve svátek, v přesčase, apod.). ZP v § 358 řeší případy poskytnutí odměny za delší období než kal. čtvrtletí.
Upozornění: od r.2009 novelou zákona o zaměstnannosti má ÚP oprávnění kontrolovat správnost výpočtu prům. výdělku.
Moc děkuji. Nějak jsem se do toho pořádně zamotala. Zmátlo mě to slovo zúčtované v daném období.
Jen ještě prosbu - počítá se pro přesčasy jiný průměr než pro dovolenou? Nebo je to vše počítáno na základě jednoho průměru. Myslím, že ano, ale paní, co dělala mzdy přede mnou, má průměry dva, tak nevím ???
Děkuji a doufám, že Velikonoce proběhly v pořádku :-)
Přepočítávala jsem to a je to tak, že pro dovolenou a náhrady za nemoc ma průměr tvořený ze základní mzdy, příplatky so+ne, prémie a příplatky za přesčasy.
Pro přesčasy je ze základu pro průměr odečtena částka za přesčasy.
Tak nevím, co dělat.
Děkuji Z.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2009 17:56
Dobrý podvečer. Jsem začátečník ve mzdách a chci počítat průměrný výdělek.
Vím, že to mám počítat z předcházejícího čtvrtletí. Odpracované hodiny jsou jasné. Ale mzda zúčtovaná zaměstnanci v tomto období ?? Tedy ne mzda leden až březen ale prosinec - únor ???? Protože v lednu je zúčtovaná prosincová výplata ...atd.
Také prosím o kontrolu, jestli správně od hrubé mzdy odečítám náhrady za dovolenou, svátek atd. A co příplatek za přesčasy? Ty bych tam zahrnout měla, že ??? Ale které, vyplácíme čtvrletně, v prosinci byly vyplaceny za 4.Q , tak ty asi ne, že? Ale jak jsem koukala do mzd.účetní, tak bych měla připočíst ty, co mají být vyplaceny teď v březnové výplatě.???
A ještě prosím - používá se stejný průměr pro přesčasy i pro dovolenou a nemoci, nebo se každé počítá jinak. Nikde jsem nenašla, že by mělo být více prům.výdělků, ale paní, ce dělala mzdy přede mnou, má pro přesčasy jiné průměry než pro dovolenou a náhrady za nemoc.
Opravdu všem děkuji za odpovědi a přeji klidné Velikonoce.
Z.