Re: PF v EUR od českého plátce - kurs?
Dobry den,
prectete si nalezitosti danoveho dokladu. hovori se tam, ze dph je vycislene v ceske mene. Faktura vystavena tuzemskym dodavatelem musi byt vzdy v CZK. hlavne kvuli DPH. kolik odvadi a kolik si vy budete narokovat. Zakon pripousti platbu v EUR. tj. 1000 bez dane 190 dan 1190 celkem sazba 19%. zaplatte nam 44 EURO. to jde. mate pak jenom kurzovy rozdil v platbe. tod vse.
takze to co resite je trosku asi mimo zakon jestli jsem to dobre pochopil. ;o)
děkuji za odpověď. Úplně mě ty "éčka" zmátly -(
Zadáme tedy kurs našeho dodavatele, tak aby částka v CZK odpovídala částce ZD a DPH na dokladu. Naskladňovat chce majitel firmy v EUR (kvůli tomu dohodnuta i platební podmínka v EUR), protože se i v EUR prodává.
Ještě jednou děkuji.
Hezký den, Veronika
Pozor na ty EURa. Opravdu jsme v unii ale jeste euro nemame. Tj. vse co vystavite musi mit propocitane DPH v CZK. Takze naskladnite tedy v EUR, ale stejne pro prodej musite mit na prodejni fakture DPH v CZK. Narokovat DPH si musite dle dokladu. Tj. na dokladu musite mit dph propocitane v CZK i kdyz platite EUR. Takze kurz jejich.
SWAP - použití kursu?
Mohla bych vás poprosit ještě o radu ohledně použití kursů při swapu?
Dotaz jsem zde na diskuzi posílala, ale asi nikdo neví ...
-----------------------------------------------------------------------------------
Naše firma využívá spotové operace pro výměnu peněz, nejčastěji SWAP, tj. za určité množství měny obdržíte další měnu a k určitému datu se provede zúčtování, tj. převod zpět na původní měnu.
U směna CZK / cizím měna používám dohodnutý kurs s bankou (využila jsem §24/6 ZÚ: V případě nákupu nebo prodeje cizí měny za českou měnu lze k okamžiku ocenění použít kurzu, za který byly tyto hodnoty nakoupeny nebo prodány)
Problém mám u směna USD / EUR, tj. cizí měna na cizí měnu. Mohu i zde přepočítat kursem dle banky, nebo zde již musím dát kurs ČNB a tím pádem mi vzniknou kursové rozdíly ...
(nesměňuji na českou měnu).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2009 16:33
Dobrý den,
prosím vás o pomoc. Naše obchodní oddělení se dohodlo s našim tuzemským dodavatelem na fakturaci v EUR a teď v tom máme trošku zmatky ...
Náš dodavatel používá pevný kurs k 1. dni v měsíci, tj. pro duben 27,015. My používáme denní kurs. Vyčíslili nám tedy na faktuře ZD a DPH v přepočtu jejich pevným kursem.
Prosím jakým kursem přijmout na sklad a zaúčtovat fakturu v našem účetnictví?
Datum DUZP 7.4. - kurs 26,575 nebo datum vystavení faktury 08.04 - kurs 26,585.
Domnívám se, že základ daně a DPH musím použít dle jejich vyčíslení, rozdíl proti dennímu kursu (buď 8.4. vystavení fa nebo 7.4. DUZP?) pak dát do kursových rozdílů? A aby nám nevznikal další kursový rozdíl, tak ve stejném kursu (8. nebo 7.4. přijmout na sklad?) nebo jejich kursem?
Děkuji za pomoc ...