Re: Dědické řízení
>Dobrý večer,
>
>bylo mi doručeno předvolání k dědickému řízení po
>příbuzné.
>Absolutně nechápu z jakého důvodu mi toto bylo
>doručeno, neboť dotyčná mne nikdy neměla ráda a určitě by mi
>nic neodkázala. Zemřelá je jednou ze sourozenců mého
>otce (již dříve zemřelého). Další sourozenci se s námi
>po její smrti přestali z ničehonic stýkat, dokonce nám
>ani nedali vědět, že dotyčná skonala, ač se s námi do
>té doby stýkali (i když od dob onemocnění zemřelé již
>mnohem méně), ale dle mého názoru pouze za vidinou
>zisku nějakého majetku či financí apod.
>Na předvolání mimo jiné stojí, že mám s sebou přinést
>usnesení o dědickém řízení po mém otci (který je již
>několik let po smrti) a dále, že se mám podílet
>finanční částkou na odměnách soudnímu komisaři. Zajímá mne z
>jakého důvodu či oprávnění může být po mě požadováno
>usnesení o děd. řízení po mém otci, které je již
>dlouhou dobu uzavřené ve věci úmrtí naší příbuzné. Ostatní
>pozůstalí (kteří s námi po smrti příbuzné nekomunikují)
>nebyli dědici po mém otci, ale domnívám se, že si
>myslí, že jsou přesvědčeni, že po něm měli něco získat a
>určitě chtějí dělat problémy. Otec se se svými
>sourozenci stýkal pouze v nejnutnějších případech.
>Je možné nahlédnout do spisu před nařízeným dědickým
>řízením ?
>Jaké jsou možné varianty proč po mne chtějí výše
>uvedené?
>Mimochodem - dědictví po otci představovalo část
>chalupy, kterou koupili rodiče společně cca pár let před
>otcovou smrtí a minimální finanční hotovost, která byla
>použita na úhradu nákladů s pohřbem.
>Předem Vám mnohokrát děkuji za brzkou odpověď.
Ne, teta nikdy žádné děti neměla a její muž již dříve zemřel.
Mezi pozůstalými jsou neteře a synovci. Já jsem jednou z neteří, synovci předvolání nepřišlo.
Určitě Vám ještě odpoví nějaký právník, ale vím, že v první řadě by ze zákona dědily její děti a manžel. Pokud je nemá, tak dědí její rodiče (ty už možná taky nemá) a její sourozenci. Pokud některý z jejích sourozenců zemřel (jako např. Váš otec), pak jsou na řadě děti (tedy Vy). Jestliže Vašemu bratranci předvolání nepřišlo, tak zřejmě přišlo jeho otci nebo matce (tzn. sourozenci té tety). Proč chce notář vidět dědictví po Vašem zemřelém otci nevím, to se zeptejte jeho. Tetin majetek bude ohodnocen a dědit budou zákonní dědicové, jak jsem psala a ti také budou platit. Notáři se musí zaplatit poplatek (který se odvíjí určitými procenty od hodnoty majetku) a myslím, že v tomto případě se musí odvést státu dědická daň.
Děkuji, to chápu, ale předvolání bylo doručeno pouze mě, mému bratrovi nikoli. Navíc jsem si opravdu téměř na 100% jistá, že po tetě nic dědit nebudu, že sepsala závěť, kde vše odkázala své jediné "hodné" neteři - té ziskuchtivé. Mě teta opravdu neměla ráda a byla by dle méhop názoru schopná mi odkázat tak akorát dluhy. Bohužel se v naší rodině z jejich strany objevovala i v životě holá závist a nenávist vůči nám, že není možné, aby to bylo jinak. Maximálně by mi odkázala svého psa, neboť ta hodná neteř nemá narozdíl ode mne psy ráda, a to jen díky tomu, aby věděla, že je o něj dobře postaráno.
Opravdu nevím, zda půjde o dědictví ze zákona nebo zda sepsala závěť, ve které Vám něco odkazuje. Proč jste už dopředu tak negativní? I kdyby celý svůj majetek odkázala jen jednomu člověku, je to její majetek a ona si s ním mohla dělat co chtěla. Existuje sice institut neopominutelného dědice, ale nevím, zda je to i v tomto případě (ten existuje při úmrtí rodiče - že rodič nemůže odkázat vše jen jednomu dítěti.) V dopise určitě máte kontakt na notářku, tak se jí zeptejte nebo se zúčastněte dědického řízení a když tak svoje dědictví můžete odmítnout. Jen dluhy Vám odkázat nemůže :-)
Jsem negativní, protože celou tuto rodinu velmi dobře znám. Když ještě teta žila a potkala jsem ji se synem ve městě kdy jsem ji pozdravila a ona začala na mě řvát, že ona mě už zdravila před půl hodinou v hypermarketu, a že jsem jí neuměla ani odpovědět. Vysvětlování, že jsem ji nejen neviděla, ale ani neslyšela a byla zabraná do nákupů apod. byla k ničemu. Přístup z její strany k nám byl vždy naprosto nepochopitelný. Když jsem jí posílala svatební oznámení a ptali jsme se s mamkou otce zda ji chce pozvat na svatbu, on sdělil, že ne, že by o to stejně nestála (v té době jsme se vídali stěží jednou do roka), takže jsme jí poslali jen oznámení, kdy mi bylo následně hodně ošklivě vyčteno, že nebyla pozvána a "musela" se schovávat někde za rohem aby mne viděla apod. Kdo tuto rodinu nezná, nemůže situaci bohužel nikdy pochopit).Proto se velmi divím tomu, že jsem já pozvána k dědickém řízení (navíc sama bez bratra) a zejména ale opravdu ponejvíc tomu, proč mám dodávat rozhodnutí o dědickém řízení po našem tatínkovi. Pozůstalí si mysleli (dokonce jsme to z jejich slov slyšeli), že náš otec zdědil po svém otci jakousi horentní částku, která se měla podělit i mezi ostatní sourozence, a že oni z toho byli vyloučeni (ač to tak nelze) a mají pocit, že přišli o nějaký majetek. Proto se domnívám, že v tom, že mám doložit výše uvedené jsou nějaké pykle, které se oni sanží ukout.Situace je opravdu složitá a opravdu velmi, velmi pochybuji o tom, že bych měla po tetě zdědit byť jen papírový blok.
oznámení, kdy mi bylo následně hodně ošklivě vyčteno, že
>nebyla pozvána a "musela" se schovávat někde za rohem aby
>mne viděla apod. Kdo tuto rodinu nezná, nemůže situaci
>bohužel nikdy pochopit).Proto se velmi divím tomu, že
>jsem já pozvána k dědickém řízení (navíc sama bez
>bratra) a zejména ale opravdu ponejvíc tomu, proč mám
>dodávat rozhodnutí o dědickém řízení po našem tatínkovi.
>Pozůstalí si mysleli (dokonce jsme to z jejich slov
>slyšeli), že náš otec zdědil po svém otci jakousi
>horentní částku, která se měla podělit i mezi ostatní
>sourozence, a že oni z toho byli vyloučeni (ač to tak nelze)
>a mají pocit, že přišli o nějaký majetek. Proto se
>domnívám, že v tom, že mám doložit výše uvedené jsou
>nějaké pykle, které se oni sanží ukout.Situace je opravdu
>složitá a opravdu velmi, velmi pochybuji o tom, že
>bych měla po tetě zdědit byť jen papírový blok.
Ale od toho všeho je zde notář, který dědictví vyřizuje, na něho se obraťte. Tady opravdu můžeme jen spekulovat. Když umřel Váš dědeček (otcův otec), tak oni přece také byli účastníky dědického řízení, takže dobře vědí, jak řízení proběhlo a co kdo zdědil. A pokud Váš dědeček ještě za svého života něco většího daroval Vašemu otci, měl na to plné právo, mohl mu darovat třeba všechno a k dědění po něm nemuselo zůstat vůbec nic. Teď sourozenci Vašeho otce nemohou požadovat něco z toho, co jste po svém otci zdědila Vy s Vaším bratrem. Radím Vám - obraťte se včas na toho notáře, který teď vyřizuje dědictví po Vaší tetě.
Re: Dědické řízení -proč zde?
>Prosím pěkně, co očekáváte od tohoto fóra? Celý problém se týká Vás a Vašich příbuzných, řešit ho bude pouze notář a soud v děd.řízení, proč zve Vás a jiného ne, je jeho problém, pokud se nechcete vůbec účastnit řízení, napište soudu, že odmítáte dědictví dle § 463 obč. zák. a tečka.
Re: Dědické řízení -proč zde?
Pokud zůstavitelka neměla děti ani manžela, dědí její rodiče a její sourozenci. Nedědí-li její sourozenec (třeba proto, že zemřel), dědí místo něj jeho děti. Notář/ka nejdříve zjišťuje kdo všechno může být oprávněným dědicem, proto máte přinést rozhodnutí o dědictví po Vašem otci - na jeho základě předvolá i Vašeho bratra. Dědictví můžete odmítnout, ale jen celé, což je nevratný krok. že byste zdědila jenom dluhy také nehrozí. Předjímat cokoliv bez znalosti reálií je zbytečné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2009 21:40
Dobrý večer,
bylo mi doručeno předvolání k dědickému řízení po příbuzné.
Absolutně nechápu z jakého důvodu mi toto bylo doručeno, neboť dotyčná mne nikdy neměla ráda a určitě by mi nic neodkázala. Zemřelá je jednou ze sourozenců mého otce (již dříve zemřelého). Další sourozenci se s námi po její smrti přestali z ničehonic stýkat, dokonce nám ani nedali vědět, že dotyčná skonala, ač se s námi do té doby stýkali (i když od dob onemocnění zemřelé již mnohem méně), ale dle mého názoru pouze za vidinou zisku nějakého majetku či financí apod.
Na předvolání mimo jiné stojí, že mám s sebou přinést usnesení o dědickém řízení po mém otci (který je již několik let po smrti) a dále, že se mám podílet finanční částkou na odměnách soudnímu komisaři. Zajímá mne z jakého důvodu či oprávnění může být po mě požadováno usnesení o děd. řízení po mém otci, které je již dlouhou dobu uzavřené ve věci úmrtí naší příbuzné. Ostatní pozůstalí (kteří s námi po smrti příbuzné nekomunikují) nebyli dědici po mém otci, ale domnívám se, že si myslí, že jsou přesvědčeni, že po něm měli něco získat a určitě chtějí dělat problémy. Otec se se svými sourozenci stýkal pouze v nejnutnějších případech.
Je možné nahlédnout do spisu před nařízeným dědickým řízením ?
Jaké jsou možné varianty proč po mne chtějí výše uvedené?
Mimochodem - dědictví po otci představovalo část chalupy, kterou koupili rodiče společně cca pár let před otcovou smrtí a minimální finanční hotovost, která byla použita na úhradu nákladů s pohřbem.
Předem Vám mnohokrát děkuji za brzkou odpověď.