Re: ČID a pokračování prac.poměru
.. nemoc ukončila 6.4.,ČID je od 3.4. to se mi nezdá .. pokud rozhodnou na správě,že je CID,tak nem.dávky se vyplácí ještě jeden měsíc po datumu,kdy přijde do firmy rozhodnutí .. pokud neskončila již dříve podpůrčí doba .. např. rozhodnutí přijde 3.3.,nemoc do 3.4 .. od 4.4. ČID /pokud by podpůrčí doba neskončila již dříve např. 28.2./ .. z čeho jste vycházeli,že ČID je přiznán od 3.4. -??
Já mám podobný případ s ČID, zaměstnanec pořád v PN a donesl prac. rekomandaci ke je psáno, že byl uznán ČID k 24.3.09.Na sociálce mi řekli, že zam-tel žádný rozhodnutí o ČID neobdrží, že to mám požadovat po zam-ci, který to má dostat z přažské sociálky. Ten zatím také nic neobdržel a tak dávky v PN vyplatím zatím jen do 24.3. a pak se uvidí. Zaměstnanec je omluvený, ale bez nemoc. dávek.
Přechod z nemoci do invalidity se již od 2009 neprovádí / placení ještě měsíc ,pokud PD neskončila dříve). ČID není Pracovní rekomandace. Musí být rozhodnutí o invaliditě a pak rozhodnutí o přiznání , je-li na důchod nárok. Rozhodnutí o přiznání chodí již několik let pouze zaměstnanci, takže to není nic neobvyklého.
Zkuste se s ním spojit, jak to má, jinak mu hrozí § 55 , souhlasím s Jiřkou.
Ono na té Pracovní rekomandaci je psáno, že byl uznán toho a toho dne částečně invalidním dle § 44 odst. 1 zákona č. 155/1995 Sb. a co vymyslí v Praze na sociálce, od kdy důchod přiznají to netuším a ani nevím jestli někde zjistí kdy mu končí podpůrčí doba, když tu hlídá zaměstnavatel. Jestli můžou inv. důchod přiznat i zpětně? Ten můj zaměstnanec má stále od doktora PN, takže já řeším zatím jen výplatu dávek a chudák zaměstnanec asi bude muset řešit jak vyjít s penězma.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2009 10:29
Dobrý den,
prosím o radu jak postupovat:
Zaměstnankyně byla dlouhodobě nemocná. Nemoc ukončila 6.4.09, od 3.4.09 byla uznána částečně invalidní (nesmí vykonávat těžké práce, s nemožností pravidelné životosprávy) . Od 7.4.09 o ní nevím, nechodí do práce. Co s ní mám dělat? Má u nás přeci ještě stále platný pracovní poměr, ne? Mám ukončit PP z důvodu ust. §55 odst.1 písm.b) - lze to? V podstatě se nyní jedná o neomluvenou absenci!!!
Děkuji všem za názory.