Re: HPP a OSVČ-kdy je vedlejší nebo hlav
Rozumím Vám :-) . Od 2009 se již nesleduje výše pojištěných příjmů v změstnání ( dosud alespoň 96,000 / rok), ale to, zda a kdy je současně zaměstnán a podniká. Kdo bude doloží na OSSZ s Přehledem za r.2009 povtrzení o době zaměstnání, bude považován za OSVČ vedlejší v t+ch měsících, kdy budee souběh OSVČ a zaměstnání. Jako OSVČ vedlejší pak nemusí platit zálohy.
jste hodná, děkuji :) a znamená to i to, že zálohy bude platit do března či dubna a od dubna či května tím, že bude zaměstnaný, dojde tudíž k souběhu s OSVČ, přestává platit zálohy, protože se jeho OSVČ stalo vedlejším ? Nebo musí ty zálohy doplatit až do konce roku 2009, protože je platil od začátku roku na základě podaného přehledu za rok 2008?
a pak bych se ještě ráda optala na další věc. To, že nastoupí do zaměstnání - pravděpodobně musí ohlásit na OSSZ a tím možná dojde k ukončení placení záloh ?? Je na to nějaký tiskopis ?
Ano, musí to v r.2009 oznámit, aby nemusela zálohy platit. Přesně najdete ba str.cssz.cz- už máme více než 2000 znaků a mě to odpověď nevezme.
Paní Jiřino, volala jsem na OSSZ a tam mi naopak řekli, že se stále sleduje brutto příjem a pokud nepřesáhne 4312/měsíc, tj. 51.744 rok, pak je OSVČ vedlejším, pokud přesáhne, je OSVČ hlavní, takže žádná změna od 2009 není, stále se sleduje příjem ...? co vy na to ?
Re: Já na to
To jste mi špatně rozuměla - já i v nadpise se ptala kdy je OSVČ v HPP vedlejším či hlavním. A v zaměstnání se přece neplatí zálohy na pojištění, v HPP běžně srážím pojištění, zálohy platím jako OSVČ, navíc jsem psala o placení záloh od podání přehledu, tak jste se spíše soustředila na něco jiného, než jsem se ptala. Přesto všechno děkuji za váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2009 11:37
Dobrý den, OSVČ bohužel neznám. Známý se na mě obrátil s prosbou.
OSVČ je hlavní, uzavře pracovní poměr, závislou činnost od 1.4.09 na 4hod denně, brutto mzda 8.000 a pracuje tak do konce roku 2009. Jeho podnikání je stále hlavním a zálohy platí stejné jako platil nebo tím, že je zaměstnaný se atomaticky stalo jeho podnikání vedlejším ? Anebo HPP na jeho podnikání nic nemění a sleduji příjem v HPP, až podle toho příští rok zda dosáhl příjmů bude platit zálohy hlavní/vedlejší?
Je to asi dost nesmyslně pospané,ale doufám, že mi porozumíte, děkuji moc