Re: Nástup do nového zaměstnání
Výhra v konkurzu ještě neznamená, že vás někdo přijme. Pokud jste nedostal závazný příslib, že vás přijmou, neměl jste dávat výpověď.
>>>Dobrý den,
>>>dokáže mi někdo poradit, jak postupovat. Před měsícem
>>>jsem vyhrál konkurz na pozici do státního sektoru.
>>>Měl
>>>jsem nastoupit za pracovníka, který přestupoval na
>>>vlastní žádost na jiné místo. Dnes jsem měl přijet
>>>podepsat smlouvu a předat různá potvrzení, výpis z
>>>RT,
>>>lélařskou prohlídku aj. Rán o mi ale volal ředitel
>>>onoho
>>>institutu, že si to ten původní zaměstanec rozmyslel
>>>a
>>>chce zůstat. Já ale dal na základě to, že jsem si
>>>našel jinou práci, u svého nynějšího zaměstnavatele
>>>výpověď k 30.4.09. 1.5.2009 bych měl nastoupit na
>>>nové. Jsem
>>>na mrtvici. Copak tohle se dělá? Jsem již starší a
>>>bude pro mě velice težké sehnat jinou práci. Co mám
>>>dělat. děkuji za radu. Jirka
>>Pokuste se s nynějším zaměstnavatelem dohodnout, aby
>>vás dále zaměstnával a stornoval vaší výpověď.Pokud
>>tam
>>chcete zůstat.
>
>
>Je to nepříjemné, ale výpověď vždy dávám až po podpisu smlouvy. Třeba můžete zůstat, kde jste, pár dní křivých pohledů vydržíte.
ALE JÁ JSEM JIŽ DOSTAL DOKLADY NA PŘIJMUTÍ A POSPÍCHALI, ABYCH NASTOUPIL CO NEJDŘÍVE, MĚL JSEM TAM JIŽ OD PONDĚLÍ CHODIT V DOBĚ, KDY JSEM SI MĚL DOVYBÍRAT DOVOLENOU, ABYCH SE ZAUČIL. ZA MĚ UŽ MÁ DOSAVADNÍ ZAMĚSTNAVATEL NÁHRADU, TO JE HROZNÁ SITUACE Z KTERÉ ASI NAJISTO VYJDU VELICE ŠPATNĚ.
Já bych nechala výběrové řízení stranou, ale zaměřila bych se na to, jestli s Vámi nebyly ústně dohodnuty podstatné náležitosti pracovní smlouvy, tj. druh práce, místo výkonu práce a den nástupu do práce, tj. zda nedošlo k uzavření pracovní smlouvy ústně (byť by zaměstnavatel nedodržel povinnost vyhotovit PS písemně a jedno její vyhotovení vydat zaměstnanci). V takovém případě byste se měl první pracovní den v květnu dostavit k novému zaměstnavateli a požadovat, aby Vám přiděloval dohodnutý druh práce. Záleží také na tom, jak jste na telefonát reagoval, ale z pohledu Vašeho nového zaměstnavatele - pokud byste ústní ujednání alespoň v minimálním, povinném rozsahu prokázal, tak ten, kdo telefonoval, to pěkně zaměstnavateli zavařil.
Druhou věcí pak je, že pokud byste i takové ústní ujednání prokázal, zda byste v novém zaměstnání za těchto podmínek vydržel pracovat.
Já nevím, nejsem odborník, taky teď měním zaměstnání a můj budoucí zaměstnavatel docela špatně komunikuje, tak mám z podobné záležitosti strach, ale vždycky jsem si říkala, že i kdyby byl nějaký takový problém, tak je vždycky zkušební doba, ve které můj zaměstnavatel může se mnou rozvázat pracovní poměr (nevím, jak správně to nazvat, než mě tady zas někdo napadne za moji neznalost), takže je v podstatě jedno, kdy je podepsaná smlouva.... Může se s vámi rozloučit klidně první den pracovního poměru.
Jo, přesně tak... bohužel. Táta pořád do mě rejpe, jaktože ještě nemám podepsanou smlouvu a tím jistotu. Nebo aspoň nějaké potvrzení, že mě skutečně přijmou... pořád mu říkám, že můžu vyletět klidně za dvě hodiny... jistota při změně zaměstnání neexistuje. Je to sázka do loterie.
To jsme to dopracovali, zákoník práci se více naklání k zaměstnavateli. A lidi jsou sami sobě největší škodiči.Dnes jsem tam byl na rozhovoru, co mám teda dělat. Pan ředitel mi řekl, že mě teda přijmou, že ten pracovník, co si ten odchod rozmyslel prý nakonec dal výpověď. Mám takové tušení, že by se mi také mohlo stát, že druhý den ve zkušebce mohu skončit. Fakt je to na nic.
Děkuji vám za vaše příspěvky.
Pane Jiří, já bych naopak řekla, že Zákoník dává více práv a ochrany zaměstnanci. Jistotu práce nemá nikdo, ani zaměstnavatel ani zaměstnanec ani podnikatel bez zaměstnanců. Každé rozhodnutí je více či méně risk, někdy to vyjde, jindy ne, to bychom museli být vědmy zkřížené s dědem vševědem, abychom šli vždy na jistotu. "Kdybysem to býval věděl, tak bysem tam nechodil" :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2009 12:43
Dobrý den,
dokáže mi někdo poradit, jak postupovat. Před měsícem jsem vyhrál konkurz na pozici do státního sektoru. Měl jsem nastoupit za pracovníka, který přestupoval na vlastní žádost na jiné místo. Dnes jsem měl přijet podepsat smlouvu a předat různá potvrzení, výpis z RT, lélařskou prohlídku aj. Rán o mi ale volal ředitel onoho institutu, že si to ten původní zaměstanec rozmyslel a chce zůstat. Já ale dal na základě to, že jsem si našel jinou práci, u svého nynějšího zaměstnavatele výpověď k 30.4.09. 1.5.2009 bych měl nastoupit na nové. Jsem na mrtvici. Copak tohle se dělá? Jsem již starší a bude pro mě velice težké sehnat jinou práci. Co mám dělat. děkuji za radu. Jirka