Re: skončení PP+odstupné - prosím mzdové
Dohodu k 30.4.09 s odstupným?Pak v poslední mzdě bude vyplaceno odstupné vypočítané z průměru za 1 Q 2009,tj, tím,čím ji např. zaplatíte v dubnu svátek,popř. dovolenou. Z odstupného se nesráží ZP ani SP,pouze se daní a to se mzdou za za poslední vyplacený měsíc .. vše musí být na jedné výplatní listině,na jednom mzd.listě .. do příjmu pro sociálku se píše čistá mzda,takže samozřejmě do toho přijde i odstupné .. na evidenční list odstupné do vyměř.základu nepřijde,protože se z něj nesráží již výše uvedené SP.ještě něco potřebujete ?
Re: skončení PP+odstupné - prosím mzdové
Odstupné nebudete navyšovat o odvody zaměstnavatele, protože z odstupného se pojistné neodvádí. Daňový základ bude tento: hrubá mzda plus 34% plus hrubé odstupné. A pak tento daňový základ zaokrouhlíte na stovku nahoru, vypočtete zálohovou daň 15% a od ní odečtete uplatňované slevy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2009 16:44
K 30.4. likviduji prodejnu, kde je zaměstnána 1 pracovnice na zkrácenou pracovní dobu 5 hodin. Jelikož jsem se rozhodla ukončit činnost minulý měsíc, dala jsem paní výpověď dohodou z důvodu likvidace prodejny. Vím, že musím vyplatit odstupné za 3 měsíce, ale nevím, jakou formou se započítává k normální mzdě, co se z odstupného odvádí - sociální ? zdravotní ? daně z hrubé mzdy nebo superhrubé mzdy ? kam se všude odstupné vykazuje ? Nebo mám odstupné napsat na jinou výplatní listinu? Paní je samoživitelka s 1 dítětem a bere ještě nějaké peníze ze sociálky, dostává vždy potvrzení pro soc. Vykazuje se jim toto odstupné? Prosím,prosím, vysvětlete mi to podrobně, nikdy jsem to nedělala a už dělat nebudu, protože odcházím do důchodu, ať neudělám někde nějaký kopanec.
Moc všem děkuju.