Kurzové rozdíly - daňově uznatelné?

• (neregistrovaný)

16. 4. 2009 8:44

Vedu účetnictví s.r.o. V tomto roce jsme si započetli pohledávky a závazky s jinou firmou. Všechny pohledávky a závazky byly z roku 2008. Nyní mám dotazy, protože si nejsem jistá, zda jsem to udělala správně:

1/ Závazky máme vedené v Eurech, ale pohledávky pouze v české měně. Pro potřebu zápočtu jsem ty pohledávky, které máme pouze v Kč, přepočítala na Eura kurzem k 1.1.2009, ale částku v Kč jsem nechala stejnou. Potom jsem vše přepočítala kurzem ke dni zápočtu a vznikly mi kurzové rozdíly. Je to tak vpořádku?

2/ Jsou tyto kurzové rozdíly daňově uznatelnými, i když jsem započítávala faktury z roku 2008?

3/ Kdy jsou kurzové rozdíly daňově neuznatelné?

Moc děkuji za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 4. 2009 23:04

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: Kurzové rozdíly - daňově uznatelné?
      Pokud jste si započítali EURa a Kč, tak jste si museli stanovit, v jaké výši to bude započteno. Pokud jste si stanovili, že např. závazek 10 EUR bude započteno s pohledávkou 250,- Kč, tak tím už je stanoven kurzový rozdíl a nic navíc už nemusíte přepočítávat. Závazek jen zúčtujete v kurzu, v jakém ho máte z roku 2008 vedený v účetnictví a rozdíl je právě kurzový rozdíl.
      Kurzový rozdíl bude daňově uznatelný.

• 17. 4. 2009 12:16

Hanka H. (neregistrovaný)

Máte pravdu, to samé mi dnes řekla daňová poradkyně:) Moc děkuji za vysvětlení, už jsem z toho byla uplně zmatená...

• 17. 4. 2009 15:26

Hanka H. (neregistrovaný)

Ještě bych se chtěla zeptat - ty závazky, které mám vedené i v Eurech, byli původně SKK, takže jsem je k 1.1.2009 přepočetla konverzním kurzem 30,126SKK na Eura.
      Nyní při tom zápočtu s pohledávkami mi nevznikne žádný kurzový rozdíl z těchto závazků?
      Moc prosím poraďte, už to chci nějak vyřešit. Díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).