Re: kontrola FÚ - kniha jízd
Jsme na tom jako vy - tedy v základu. Taky máme stejně fungující služební auta. Ale máme pár zásad, které si skutečně hlídáme:
1. Hlídáme, aby přesně seděl stav tachometru - např. pokud jedeme s autem do servisu (na fakturach uvádějí aktuální stav km), aby seděla cesta v knize jízd a zároveň i stav km!! To samé u STK
2. Pokud možno netankovat o víkendech (zbytečně nedráždit hada bosou nohou... :-) )
3. Na konci roku spočítám všechny benzíny a vypočtu průměrnou spotřebu (aby se pohybovala někde kolem průměrné spotřeby z technického průkazu) Tabulku doložím ke knize jízd.
Re: kontrola FÚ - kniha jízd
pohonných hmot, kde se čerpalo atd. - vše si musí účetní umět zdůvodnit a pak jsou pracovníci FU spokojeni -vůbec nesmíte připustit, že jezdí soukromě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! vždy se jedná o pracovní cesty - to si můžou dovolit jen státní úředníci - těm projde vše.
U nás taky byli na kontrolu -a kontrolovali vše - knihy jízd, a kompletně celé podvojné účetnictví - daně, DPH atd. mzdy no prostě vše - jak říkám musíte vše prokázat, zdůvodnit atd.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2009 15:36
dobrý den,
mám takový dotaz. Přišla kontrola z FÚ a chce vidět mimo jiné knihu jízd. Mohl by mi někdo napsat co kontrolují?
Máme tři auta v majetku firmy určené jen pro podnikání. Nejsou pro soukromé účely. Ale samozřejmě, že s autem se jezdí i soukromě. Ale i soukromé cesty rozepisuji jako služební. Doklady od benzínu mám všechny. Kniha se nějak vede, ale vůbec třeba nesouhlasí stavy s tachometrem. Taky se jezdí i o víkendech. Vůbec nevím, co mám těm lidem z fú říct a taky nevím na jaké otázky od nich se mám připravit. Budu ráda za každou radu.
nina