Koeficient dph

• (neregistrovaný)

16. 4. 2009 20:31

Dobrý večer,

mám DE a jsem plátce dph. mám pronajaté prostory od neplátce dph. mám v nich umístěné hrací automaty. příjem z hracích automatů fakturuji jako osvobozený nájem z nebytových prostor bez dph. dále tu mám výdaje elektřinu, vodu atd. ty jsou s dph. nevím jestli by jsem v tomto případě měl vůbec nějaké dph si nárokovat nebo použít jen nějaký koeficient. nebo jestli by nebylo pro mě výhodnější ukončit plátcovství dph ( nedosahuji obratu 1mil. Kč ). děkuji za radu a trpělivost

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2009 8:20

12 (neregistrovaný)

Re: koeficient dph
      Vy pravděpodobně nemáte důvod používat koeficient. Příjmy z automatů podléhají DPH, nejedná se o nájem nemovitosti
      Př.
      http://uctarna1.mujblog.centrum.cz/clanky/DPH-pri-umisteni-vyhernich-hracich-automatu-v-restauracich-48269.aspx
      MFCR
      Z ustanovení § 56 odst. 4 zákona o dani z přidané hodnoty vyplývá, že nájem pozemků, staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně. Vzhledem k tomu, že nájem není v zákonu o DPH definován, je pro posouzení, zda se jedná o pronájem nemovitosti nutné vycházet ze základního rysu pronájmu nemovitého majetku, kterým je poskytnutí práva pro danou osobu na smluvenou dobu a za smluvený poplatek zabrat a užívat nemovitost podobně jako vlastník za současného vyloučení stejných práv třetích osob.
      Pokud nejsou výše uvedené podmínky splněny, jedná se podle ustanovení § 14 zákona o dani z přidané hodnoty o službu, u které se uplatní základní sazba daně. V případě nájmu části restaurace, nejsou splněny podmínky pro užití nemovitosti jako vlastník. V takovém případě se jedná o zdanitelné plnění, u kterého se uplatní základní sazba daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).