DPH a TECHNICKÉ zhodnocení

• (neregistrovaný)

17. 4. 2009 14:48

Podnikatel vede DE, od r. 2006 odepisuje budovu, kterou dále rozšiřuje přístavbou - technické zhodnocení /od r. 2008/. Můj dotaz: Na jednotlivé práce u přístavby chodí různé faktury od různých dodavatelů na částky vč. DPH. Můžu tato DPH ihned uplatnit ve čtvrtletních přiznáních nebo musím čekat až na kolaudaci a pak uplatnit celkovou částku DPH jednorázově??? Účetnictví jsem převzala, účetní je do DPH neuváděla.
    A pokud nemůžu uplatnit, dávám přesto nějak do Přiznání /všude se uvádí ř. 48/?
    Moc děkuji za radu i vysvětlení.
    E.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2009 15:01

12 (neregistrovaný)

Re: DPH a TECHNICKÉ zhodnocení
      Uplatnit můžete ihned (pokud budova slouží k podnikání, ne k osv. nájmu). ř. 48 se názory různí, já jsem pro uvedení do řádku až po zařazení.

• 17. 4. 2009 15:08

Marťa+ (neregistrovaný)

Na kolaudaci čekat nemusíte, můžete uplatnit ihned ve čtvrtletních přiznáních nebo můžete čekat na kolaudaci, ale pak je vhodné k přiznání doložit průvodní dopis k ř. 48. Takto nám to dnes doporučil lektor na školení.

• 17. 4. 2009 17:07

E. (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji, tzn. že i pokud to v předchozím roce účetní nedávala, můžu to teď zpětně sečíst a dát do března a pak postupně jak budou faktury chodit? Doufám, že jsem to pochopila správně. Budova slouží pouze k podnikání - je pronajímána jako prodejna, v části jsou kanceláře.
      Díky. E.

• 18. 4. 2009 17:17

Marťa+ (neregistrovaný)

Já bych ten minulý rok tam nedávala, vykazovací povinnost v ř. 48 platí od 1.12009. Zadala bych jen pořízení na technické zhodnocení od 1.1.2009.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).