Odchod do star.důchodu a odstupné

• (neregistrovaný)

17. 4. 2009 17:04

>Zaměstnankyně požádala 15.1.09 /tiskopis přišel z OSSZ/o přiznání starobního důchodu k 5.4.09 , tam jsme uvedli, že prac. poměr skončí 4.4., když se dozvěděla, že provoz je postupně utlumován a bude k 30.6. uzavřen z důvodů org.změn tak chtěla ukončení pracovního poměru dohodou s odstupným, personální to s ní tak sepsal /známost/ a já mzdová si nejsem jistá , jestli je na odstupné nárok, když ne tak pak bude asi problém s odvodem soc. a zdrav , jako vyplacení odměnou nesouhlasí ekonom
    od 5.4. do práce nenastoupila ,jestli vyplácení důchodu pozastavila nevím, náhodou jsem se dozvěděla, že je zaměstnaná jinde jakým způsobem nevím, personální s tím už nic nechce mít mám prý vyplatit v dubnové mzdě odstupné. Já mám obavu z kontrol soc. a zdravotních kvůli odvodům, kontrolují i nároky na odstupné.
    předem děkuji za názor nebo radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2009 17:18

E. (neregistrovaný)

Re: Odchod do star.důchodu a odstupné
      Pokud personální sepsal ukončení smlouvy dle § 52c) ZP /organ.změny/, pak jí opravdu náleží odstupné dle §67 odst.1) ve výši nejméně trojnásobku prům. výdělku. Z toho se odvádí pouze daň, ne ZP a SP. Podstatné je, co má napsáno při ukončení prac. smlouvy, z toho musíte vycházet.
      P.S. proto ta "známost", paní bude mít důchod, nový přivýdělek a jako bonus odstupné ze známosti.
      E.
      E.

• 17. 4. 2009 17:36

JJJJ (neregistrovaný)

Re: Odchod do star.důchodu a odstupné
      Přesně takkkk
      Myslíte, že můžu být tedy klidná k vůli těm kontrolám, nechám si ofotit ukončení smlouvy/ doufám, že jsou tam ty paragrafy jak píšete/ zatím s tím nemám zkušenosti, ale že prý teď bude propouštění s odstupným více, pokud jsou to zaměst. nebo i když jdou do předčas.důchodu tak to beru, ale toto mě zaskočilo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).