Odpočet DPH - moc prosím

• (neregistrovaný)

17. 4. 2009 17:19

Dobrý den,
    prosím o radu. Pokud máme náklad nedaňový, lze si u platnit odpočet DPH? Myslím tím obecný příklad - pořád nevím jestli existuje taková možnost nebo prostě pokud nemáme možnost dát si náklad jako daňově uznatelný tak ani odpočet DPH nemůžeme. Vždycky jsem si myslela, že to nejde, ale v jedné diskuzi tady jsem četla, že přestože náklad může být nedaňový tak nárok na odpočet DPH existuje.

Moc děkuji za vysvětlení.
    Klárka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2009 18:13

Hanka (neregistrovaný)

Re: Odpočet DPH - moc prosím
      příklad:
      v r. 08 jste odebrali vodu, vyúčtování přijde nyní. Náklad je to roku 08, ale protože jste na to nevytvořili dohadnou položku a už máte uzavřený rok, letos to dáte do nedaňových nákladů, ale protože faktura je vystavena nyní při odečtech, je DUZP současné a tzn., že DPH si uplatníte.

NEBO: dorazí vám opis faktury z r.08 s tím, že jste jí neuhradili. Vám ale nedorazila - rok máte uzavřený, takže nezbude nic jiného než to dát nedaňově, ale DPH si uplatníte - to můžete do 3 let.

NEBO : máte nákup něčeho, co s podnikáním nesouvisí, pak si to dáte jako nedańový náklad a DPH si neuplatníte.Protože to není náklad na udržení a zajištění příjmů.

Snad jsem to dobře vysvětlila.

• 17. 4. 2009 19:42

Klárka (neregistrovaný)

Dobrý den,
      moc děkuji. Zajímá mě přesně ten poslední případ. Pokud se jedná o nedaňový náklad ne, že bychom nevytvořili dohadnou položku nebo že by faktura dorazila po uzavření roku. Pokud je náklad nedaňový dle zákona o dani z příjmů tak ani odpočet DPH nelze uplatnit. Omlouvám se, že se ptám pořád dokola, ale tady v diskuzi jsem četla článek o nedaňových nákladech, kde paní píše, že u nedaňového nákladu lze uplatnit odpočet DPH a jednalo se o jakousi rekonstrukci majetku, který nebyl majetkem firmy. Tak mi to přišlo hodně divné.

• 17. 4. 2009 19:52

Hanka (neregistrovaný)

tak to je divný, nic podobného jsem neslyšela ani se s tím nesetkala. tak třeba se ještě někdo ozve a vysvětlí to. Já si stojím za svým výše a dál .. chtěla bych vidět fú, co by na to říkali

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).