Spotřebitelský úvěr

• (neregistrovaný)

17. 4. 2009 23:33

Dobrý den,
    podnikatel vede DE a pořizuje automobil prostřednictvím spotřebitelského úvěru. Jak bude postupovat v případě, že je plátce DPH?

Pořizovací cena vč. DPH 349 021 Kč. Při koupi si uplatní odpočet celé DPH. Potom tedy zařadí automobil do majetku a bude ho odepisovat z ceny bez DPH nebo nechá cenu vč. DPH?

Podle čeho má volit, zda odepisovat rovnoměrně nebo zrychleně?

Jak je to s daňově uznatelnými výdaji? Může si odečíst daňové odpisy, akontaci 30%, splátky úvěru (skládá se z splátky úvěru a pojištění)???

Moc Vás prosím o radu, v této problematice se příliš neorientujeme :-(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 4. 2009 12:55

Simona1 (neregistrovaný)

Re: Spotřebitelský úvěr
      budete postupovat následovně:
      z faktury přijaté si uplatníte DPH (pokud je na dokladu rozepsáno) a zařadíte do majetku (záleží na Vás, jak budete odepisovat - jestli rovnoměrně nebo zrychleně)
      zaplacení akontace si ponížíte závazek z pořízení automobilu... daňové budou jen odpisy, úroky a pojištění - splátka úvěru je nedaňová

• 18. 4. 2009 15:57

smilinka (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Do majetku již teda zařadím automobil v ceně bez DPH a z té samé ceny budu odpisovat?
      A úroky, které jsou daňově uznatelé - nějak z té nabídky, kterou mám k dispozici nevím. Mám tam tyto položky:
      Pravidelná měsíční splátka úvěru 4534,39
      Pravidelná měsíční platba pojištění 988,-
      Pravidelná měsíční platba celkem 5522,39
      Roční procentní sazba nákladů 10,54%
      Celkové platby za dobu financování 502318,38
      Toto je pro dobu splácení 72 měsíců a pořizovací cenu vč. DPH 349021,-

Jak tedy zjistím částku úroku kterou si daňově uplatním?

• 18. 4. 2009 17:29

Simona1 (neregistrovaný)

ještě se podívejte, jestli nemáte smlouvu o úvěru a splátkový kalendář úvěru - tam jsou všechny položky jednotlivě uvedeny

• 18. 4. 2009 18:38

smilinka (neregistrovaný)

Mám právě pouze kalkulaci nabídku. Mám to jako podklady pro vypracování práce, abych určila co je výhodnější. Proto nemám nic podrobného...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).