2.MD a čerpání dovolené

• (neregistrovaný)

18. 4. 2009 21:26

Dobrý den,prosím potřebuji radu ohledně čerpání dovolené.Jsem zaměstnankyně již 10 let a mám smlouvu na dobu neurčitou.Momentálně jsem na RD 12.8.09 nastupuji na MD a budu čerpat PPM od mého zaměstnavatele.až do 24.2.2010.Spočítala jsem si že za rok 2009 mám nárok na 15 dní řádné dovolené a za rok 2010 na 3,5 dne řádné dovolené,o dovolenou si zažádám ihned po skončení MD,počítám správně??Jinak má první MD byla od 15.3.07-29.9.07 a řádnou dovolenou ve výši 20 dnů jsem ihned vyčerpala po skončení MD.Nebo mi náleží 20 dní v roce 2009 i v roce 2010?Tzn.40 dní?Nemůžu se dopočítat a všude mi radí něco jiného.Moc Vám děkuji a přeji hezký večer.Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2009 0:58

AM (neregistrovaný)

Re: 2.MD a čerpání dovolené
      Rok 2009: celoroční výměra D se Vám bude krátit za 159 zaměškaných směn z důvodu čerpání rodičovské dovolené před nástupem na druhou MD, tzn. krácení o 3/12 - zkrácený nárok za r.09 = 15 dnů D
      Rok 2010: když si požádáte o čerpání 15 dnů D z roku 2009 a 20 dnů D z roku 2010, tak splníte zákl. podmínku odpracování 60 směn (39 směn MD + 15 D 09 + 20 D 2010 = 74 směn - MD i čerpaná D se považuje pro tyto účely za odpracovanou dobu). Kdybyste si požádala o čerpání pouze 15 dnů dovolené z roku 2009, tak nesplníte podmínku 60 směn (39 MD + 15 D 09 = 54) a vznikl by Vám po návratu z rodičovské dovolené nárok D za rok 2010 pouze ve výši 2/12 za 54 směn, tj. 3,5 dne.

• 19. 4. 2009 17:42

bl (neregistrovaný)

já si myslím, že to co píšete o roku 2010 není dobře. Přece si nemůžete žádat o čerpání 20 dnů dovolené, když při nástupu na tuhle dovolenou ještě na ní nevznikl nárok, příjde mi to dost divný

• 19. 4. 2009 21:51

AM (neregistrovaný)

>>Rok 2010: když si požádáte o čerpání 15 dnů D z roku
      >>2009 a 20 dnů D z roku 2010, tak splníte zákl.
      >>podmínku
      >>odpracování 60 směn (39 směn MD + 15 D 09 + 20 D 2010
      >>= 74 směn - MD i čerpaná D se považuje pro tyto účely
      >>za odpracovanou dobu).
      >
      já si myslím, že to co píšete o roku 2010 není dobře.
      >Přece si nemůžete žádat o čerpání 20 dnů dovolené,
      >když při nástupu na tuhle dovolenou ještě na ní nevznikl
      >nárok, příjde mi to dost divný
      *Když si zaměstnanec začátkem března požádá o týden D, protože jede na hory, taky mu ji neposkytnete, protože při nástupu na tuhle D ještě na ni nevznikl nárok?Asi mu klidně poskytnete 5 dnů D, protože Vám to umožňuje § 217/2 ZP (je předpoklad, že do konce kal.roku splní 60 směn). Proč u zaměstnankyně,která čerpáním MD a staré D má započteno 54 směn a čerpáním celoroční výměry nové D by bohatě splnila podmínku 60 směn, postupovat jinak? Nejedná se o nerovnost? Proč někdo může čerpat D, na kterou v době žádosti ještě nevznikl nárok, a někdo nemůže, i když oba do konce kal. roku splní 60 směn? Přitom pro ženu po MD platí poslední věta § 223 odst. 1 ZP - dovolenou čerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rod. dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodič. dovolené krátit.
      Očekávala jsem rozdílné názory, protože asi v roce 2007 udělal JUDr. Jakubka z MPSV "účelový" výklad tohoto problému v neprospěch žen na MD a p. Špundová z MPSV na tento "výklad" přistoupila. Nalistovala jsem si náhodně časopis Mzd. účetní 12/2004-výklad p. Špundové k obdobnému případu-řeší ho tak, jak jsem uvedla ve své předchozí odpovědi.
      Záleží na zam-teli, jak bude ve Vašem případě postupovat. MOžná si pro tyto případy stanovil postup ve svém vnitř.předpisu. Ale když Vám poskytne jen 3,5 dne a Vy dodatečně zjistíte, že jste MOHLA čerpat 20 dnů, tak můžete nárokovat nanejvýše náhradu vzniklé škody, nikoliv dočerpání (jen 58 směn a co by bylo kdyby ... ).

• 19. 4. 2009 22:09

Petka (neregistrovaný)

Děkuji za odpovědi,ale stále tedy nevím co mám zam-teli říct,že mám nárok na 20 dní v roce 2010?Takže pokud splním tu podmínku těch 60 ti dní za rok 2010 mám, tedy nárok na celých 20 dní?A co když poprosím svého gyn.aby mě posunul datum nástupu na MD o ty 4 dny nebo o kolik to je a tím pádem bych se do toho vešla??Chápu to tak správně?A proč tedy píšou v zákoně,že pokud odpracujete v kal.roce 60 dní,což splňuji od toho srpna do konce roku,tak proč se mi ta dovolená krátí,když je tam v tom roce těch 60 dní?Už z toho fakt nechápu.Moc díky.

• 19. 4. 2009 23:37

AM (neregistrovaný)

Já nemohu mluvit za Vašeho zam-tele.Nevím, jak bude postupovat v přístím roce při posuzování Vašeho nároku na D. Závazný výklad zákona je oprávněn provádět pouze soud (nikoliv MPSV, insp. práce, apod.).
      PPM se poskytuje 28 týdnů, tj. 196 kal. dnů, přitom nástup musí být nejpozději 6 týdnů (42 KD) před pravděpodobným dnem porodu (den prav.porodu se do 42 KD nepočítá).
      Nárok na D vzniká zaměstnanci při splnění stanovených podmínek v příslušném kal. roce. Když splní podm. 60 směn, vzniká mu nárok na "D za kal.rok nebo na její poměrnou část". Nemá-li v kal. roce 60 směn, pak mu náleží "D za odpracované dny" v délce 1/12 za každých 21 odprac. směn. D za kal.rok nebo poměrná část D se krátí za neodpracované doby, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce (neoml. absence, nemoc, nepl. volno, rodič. dovolená, apod.). Tzn., že rod. dovolená, kterou čerpáte v r. 2009 od 1.1. do nástupu na 2. MD je pro účely dovolené neodpracovanou dobou, za kterou se celoroční nárok krátí. Pouze při čerpání D bezprostředně PO mat. dovolené (podle § 217 odst. 5) se takto vyčerpaná D nekrátí za NÁSLEDNÉ čerpání rod. dovolené (podle posl. věty § 223 odst. 1).

• 19. 4. 2009 17:45

Petka (neregistrovaný)

Taky se mi nezdá ten rok 2010 taky si myslím že je to krácené na těch 3,5 dne,ale za ten rok 2009 jelikož jsem splnila podmínku odpracování 60 ti prac.dnů v tomto kal.roce tak si myslím že mám nárok na 20 dní a v roce 2010 jen na ty 3,5.Co si myslíte?

• 19. 4. 2009 17:52

yx (neregistrovaný)

Souhlasím, dovolená na kterou ještě nevznikl nárok nemůže být započítána do 60 dní.

• 19. 4. 2009 18:10

Petka (neregistrovaný)

A co ten rok 2009 bude se mi tedy krátit o tu rodičovskou dovolenou?Tedy o těch 5 dní méně?Tudíž celkem budu mít 18,5 dne dovolené,které zažádám ihned po skončení MD tak aby navazovala na sebe.Díky

• 19. 4. 2009 18:26

ver (neregistrovaný)

Za letošní rok musíte spočítat, kolik pracovních dnů (včetně placených svátků) jste z důvodu čerpání RD zameškala, pak provést klasické krácení dovolené . Za 100 dnů 1/12, pak za každých 21 dnů o další 1/12 pokrátit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).