Dovolená na zotavenou

• (neregistrovaný)

18. 4. 2009 22:26

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to s nárokem dovolené na zotavenou.

Momentálně jsem na rodičovské dovolené s dcerkou, které bude 5. června 09 tři roky. Jsem těhotná a termín dalšího porodu je cca 20. července 09. Budu mít nárok po mateřské dovolené na dovolenou na zotavenou? Popřípadě o kolik dnů se bude krátit?

A jak to bude v měsíci červnu s proplácením rodičovského příspěvku, když už nejspíš v tomto měsíci budu nastupovat i na mateřskou?

Předem všem děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2009 0:22

AM (neregistrovaný)

Re: Dovolená na zotavenou
      Předpokládejme, že Váš prac.poměr trvá, rodičovská dovolená Vám končí 5.6.09, pravděpodobný porod je určen na 20.7.2009, zákl. výměra dovolené u Vašeho zam-tele jsou 4 týdny dovolené.
      Nastoupit na mateřskou dovolenou (MD) můžete v rozpětí 8-6 týdnů před pravděpodobným porodem (25.5.-8.6.2009),takže můžete hned následují den po skončení rodič. dovolené nastoupit MD, tedy od 6.6.2009.
      MD,kdy budete pobírat od OSSZ (ale doklady předáváte zam-teli!!!) peněžitou pomoc mateřství (PPM) 196 KD (6.6.-18.12.), se pro účely dovolené považuje za odpracovanou dobu. Splníte základní podmínku 60 odprac. směn pro celoroční nárok na D.Pokud si o čerpání D požádáte tak, aby dovolená navazovala bezprostředně na skončení MD (od 19.12.09), bude se Vám celoroční nárok 20 dnů D krátit pouze za 112 zameškaných směn před nástupem na MD, tj. pouze o 1/12.18,5 dne D byste čerpala do 19. 1.2010 a od 20.1.2010 si u zaměstnavatele požádáte o rodičovskou dovolenou nejdéle do 3 let věku nejmladšího dítěte.
      Podle mého názoru za červen 09 i za prosinec 09 Vám náleží podle § 30b odst.1 písm. b) zákona o SSP nárok na rodičovský příspěvek (rodič měl po část měsíce nárok na PPM, ...). Pokud by výše PPM byla nižší než rodičovský příspěvek, máte nárok na doplatek ve výši rozdílu mezi PPM a rod.příspěvkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).