Re: Daňové přiznání
daňové přiznání podává zam-ec na FÚ
do 15.2. musí být každoročně podepsáno daň. prohlášení, pokud chcete provést RZD
pokud chodíte stále na "brigádu", tak jsem pochopila, že nemáte podepsané daň. prohlášení, tudíž jste daněna dle příjmu
asi jste byla povinna podávat daň.př. na FÚ do 31.3.09 (pokud jste daněna zálohovou daní), měla jste si od všech zam-telů vyžádat potvrz. o zdanitelných příjmech
nemáte podepsané daň.prohlášení u zam-tele, kde jste na rodič. dovolené? Nesmíte mít podepsané daň.prohl. u více zam-telů současně.
Nejde o dańové přiznání, ale o provedení ročního zúčtování.Daňové přiznání si podáváte sama na FÚ a roční zúčtování provádí zaměstnavatel na žádost zaměstnance.Předpokládám, že když jste ve styku s účetní a ona vám řekla, že ho ještě nemá hotové, tak ho budete mít snad zpracované v březnové výplatě (to je poslední možný termín, kdy musí být provedené).Také se může stát, že vám vyjde 0 k vrácení na daních.Jestli doma najdete výplatní pásky z těch dvou měsíců, podívejte se na ně , zda tam máte sraženu nějakou zálohovou daň.Pokud ano, budete mít nárok na její vrácení,pokud ne, tak není co vracet.Když by i přes odevedenou zálohovou daň nebylo roční zúčtování provedeno,(nepíšete nic o tom, že by jste tam podepisovala prohlášení poplatníka, ani že by jste žádala o provedení ročního zúčtování) můžete si podat daňové přiznání.Pokud by jste ale na páskách našla odvedenou daň ale srážkovou, tak ta je konečná a nedá se vrátit.
Dobrý den, moc děkuji.
Jsem na rodičovské dovolené a o prázdninách (tedy pouze v měsíci červenec a srpen) jsem byla na brigádě. Právě, že do podniku stále chodím, abych "ten papír" podepsala, ale paní účetní mi stále říká, že to ještě nemá. Takže nemám ještě ani nic podepsané, natožpak, aby se mi něco už vracelo (Popravdě si myslím, že nic vracet nebudou). Pásky už bohužel nenajdu.
Jde mi o to, aby byly moje příjmy u FÚ přiznané a nemohl na mě za nějaký čas někdo vlítnout s tím, že jsem si přivydělala "načerno" a příjmy nepřiznala.
Tak v tomto ohledu nemusíte mít vůbec žádé obavy,zdanění je věcí zaměstnavatele a ten za to nese veškerou odpovědnost,jenom pořád nechápu, co máte na mysli tím papírem.Podepsat prohlášení poplatníka i dodatečně a požádat o provedení ročního zúčtování jste mohla do 15.2.2009.Teď už je pozdě.Teď už by jste si mohla jenom podat daňové přiznání, pokud by jste chtěla vrátit přeplatky na dani-tedy pokud nějaké byly.
Děkuji. Mě právě paní účetní říkala, že si budu muset k nim přijít podepsat jeden papír a to bude vše, co ode mě bude chtít (nevím, zda říkala růžový, nebo fialový - opravdu se v tom nevyznám). Právě proto do podniku stále chodím, abych se už konečně někam podepsala a měla svědomí čisté a účetní mi stále říká, že to k podpisu nemá připravené. :o(
Takže i když se jim nikam nepodepíšu, tak se nemusím bát toho, že nemám přijmy přiznané? To jste mě udělala radost. Tak já to pustím z hlavy...stejně už je na nějaké podpisy pozdě. Moc děkuji za trpělivost a odpovědi.
já vůbec nechápu, co MÚ připravuje k podpisu, že jí to trvá přes půl roku
(růžový) tiskopis je daný z FÚ (tam se dá vyzvednout, takže každá MÚ je má k dispozici u sebe) a vyplňuje si ho zaměstnanec sám, popř. zam-ci mzdová účetní pomůže s vyplněním a zůstává ve mzdové účtárně
na FÚ nic dlužit nebudete, jen kdybyste zaplatila zálohovou daň, tak tím, že o roční zúčt. nepožádáte, tak nic nedostanete zpět (i kdybyste nárok na vratku daně měla), ale také nic nedlužíte
pokud ale žádáte např. o přídavky na děti, tak tento příjem musíte přiznat (to je Vám MÚ na Vaši žádost - po předložení tiskopisu - povinna potvrdit)
Ano, když žádám o přídavky na děti, tak příjmy samozřejmě přiznávám a na sociálku nesu potvrzení o příjmech od zaměstnavatele.
Ale s tímto opravdu nevím. Přeci kdybych neměla nic podepsat, tak mi to snad už účetní řekla dávno, ne? Já tam chodím pomalu každý týden a vždy se jen dozvím, že to ještě nemá připravené k podpisu ať to zkusím za týden. Ještěže to mám kousek od baráku, tak to beru při odpolední procházce s dcerkou.
Tak já to pustím z hlavy a už tam nepůjdu. Já se bála, abych z toho neměla nějaký problém....
Všem Vám moc děkuji za odpovědi.
Nejlepší by bylo požádat účetní, aby vám vystavila tiskopis potvrzení o zdanitelných příjmech.To vám musí dát do 10 dnů.A podle toho uvidíte, jestli vám byla srážena nějaká daň.Jestli ano, tak by byla škoda nepodat si daňové přiznání, protože by se vám s největší pravděpodobností všechna odvedená daň vrátila.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2009 22:49
Prosím Vás, do kdy musí být podepsané daňové přiznání? V měsíci červenci a srpnu jsem byla na brigádě v jedné firmě (jsem na RD). Ptala jsem se jich, zda mi budou dělat daňové přiznání a že prý ano, tak tam stále chodím, že ho jako podepíšu a paní účetní mi stále říká, že ho ještě nemá.....do kdy ho musí odevzdat? Děkuji