Re: Kontrola z VZP
Neřešila jsem,zda je to povinnost účetní a nebo bezpečáka,ale obecně kam se tyto doklady musí doložit,vždycky se najde nějakej rejpal.
Úraz byl v r. 2005, kopie o zaslání na patřičné úřady jsem nenašla, bezpečák tvrdí, že toto je povinností mzd. účetní, v té tobě jsem v podniku ještě nepracovala. Nyní si pravděpodobně musím zavolat na úřady, zda úraz byl nahlášen. S pojišťovnou byl úraz vyřízen. Díky HH
pokud máte bezpečnostního technika, tak co se týká jeho, odkažte kontrolu na něho /zasílání záznamů o úrazu a vše k bezpečnosti - ale je to kontrola ZP, ti snad nekontrolují bezpečnost/
Vy doložíte jmenný seznam s VZ ZP zam-ců za sledované období (u nás už nás "vycvičili" k tomu, že všechny ZP chtějí jmenný seznam podle příjmení, tak je tak i tisknu - asi by měli brát i jinný seznam, třeba dle os. č., ale nechci vytvářet zbytečné problémy
potom chtějí žádosti o neplac. volno a jak je řešeno placení, protokoly o neplac. volnu
příp. si řeknou sami, co chtějí předložit
pokud máte rozdíl mezi hrubou mzdou a VZ ZP, tak to chtějí doložit
>>>>>>>Prosím poraďte na co si mám dát pozor při kontrole z
>>>>>>>VZP, Musí být zasílány záznamy o pracovních úrazech
>>>>>>>na
>>>>>>>zdrav. pojištovnu?
>>>>>>>Dlíky Hanka
>>>>>>Ano musí,zdravotní pojišťovna bude chtít vidět
>>>>>>evidované pracovní úrazy,tedy u nás (Brno-venkov) to
>>>>>>při
>>>>>>kontrole chtěla.
>>>>>>Záznam o úraze jste povinna zaslat na správu
>>>>>>soc.zařízení s neschopenkou,příslušné zdr.poj. a
>>>>>>příslušnému
>>>>>>inspekt.bezpečnosti práce.
>>>>>
>>>>>..zasílání těchto dokladů je u nás povinností
>>>>>"bezpečáka",ne mzd.účetní .. pouze s PN posílám
>>>>>záznam
>>>>>..
>>>>Neřešila jsem,zda je to povinnost účetní a nebo
>>>>bezpečáka,ale obecně kam se tyto doklady musí
>>>>doložit,vždycky se najde nějakej rejpal.
>>>
>>>..a proto tyto doklady dokládá např.
>>>bezpečák,každý,koho se tyto kontroly týkají,dostane
>>>informaci,co musí
>>>zajistit a je jeho povinností to udělat ..
>>A taky chtějí vidět i knihu úrazů. Jak se vede.
>
>pokud máte bezpečnostního technika, tak co se týká
>jeho, odkažte kontrolu na něho /zasílání záznamů o úrazu
>a vše k bezpečnosti - ale je to kontrola ZP, ti snad
>nekontrolují bezpečnost/
>Vy doložíte jmenný seznam s VZ ZP zam-ců za sledované
>období (u nás už nás "vycvičili" k tomu, že všechny ZP
>chtějí jmenný seznam podle příjmení, tak je tak i
>tisknu - asi by měli brát i jinný seznam, třeba dle os.
>č., ale nechci vytvářet zbytečné problémy
>potom chtějí žádosti o neplac. volno a jak je řešeno
>placení,
protokoly o NEOMLUVENÉ ABSENCI
>příp. si řeknou sami, co chtějí předložit
>pokud máte rozdíl mezi hrubou mzdou a VZ ZP, tak to
>chtějí doložit
Chodím na VZP Brno město a chodila jsem i na Brno venkov. Vždycky jim stačil seznam zaměstnanců, kteří jsou pod VZP (jiné zdravotní pojišťovně jsem zase předkládala seznam lidí, kteří jsou u ní). Takže má pro každou pojišťovnu měsíční přehled, na kterém je jméno a příjmení, r.č., kal. dny nepl. volna, dny áčka, kal. dny nemoci, hrubá mzda, vyměřovací základ, případný rozdíl mezi tím, srážka ZP zaměstnanci a pak celkově za pojištěnce odvod zaměstnavatele. Rozdíl mezi hrubou mzdou a vyměřovacím základem vysvětlíte (DOPP, náhrada mzdy při úraze, odstupné...). Když tam viděli dny nepl. volna, tka akorát spočítali, zda za ně bylo ZP správně vypočítáno. Pokud byl základ nižší neý minimální mzda, podívali se, proč to a pokud to bylo způsobeno např. nemocí, spočítali, zda za zbytek dní je odvedeno aspoň z poměrné části minimální mzdy. Nikdy po mně nechtěli ani knihu úrazů, ani sepsané nepl. volno, ani protokoly o neoml. absenci, ani DOPP nekontrolovali. Tím nechci říct, že to nemá být, ale nikdy to nechtěli, stačily jim ty přehledy. Teď dopředu nic nezjišťujte, zda tam nějaké hlášení o úrazu mají, zvlášť když je to už z roku 2005, stejně už nic nedoženete, zbytečně na sebe neupozorňujte. Počkejte, jestli na to dojdou při kontrole.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 4. 2009 12:41
Prosím poraďte na co si mám dát pozor při kontrole z VZP, Musí být zasílány záznamy o pracovních úrazech na zdrav. pojištovnu?
Dlíky Hanka